Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби

Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Нацията ни прогресивно оглушава, почти няма заведение, в което музиката да не дъни оглушително

Шумът е пагубен за човешкото здраве. В един момент всеки от нас започва да цени тишината. Тя е уютна, удобна и изключително ефективна. Дава ни вдъхновение, възпитава и лекува ума, тялото и душата. Причината да започнем да ценим тишината е шумът. Той наистина убива, и то в огромни мащаби, неизвестни доскоро. Това заявява общинският съветник от ГЕРБ и собственик на издателска къща „Фабер“ във Велико Търново Нейко Генчев.

Местният парламентарист инициира мащабна обществена кампания за ограничаване на шума и гарантиране спокойствието на гражданите, както в областния град, така и в по-малките населени места в общината. Причина за кампанията са зачестилите сигнали от потърпевши. Доказателство, че нацията ни прогресивно оглушава е, че почти няма заведение, в което музиката да не дъни оглушително, а престоят в някой от модерните киносалони е кошмарно преживяване за хора с все още запазен слух. За кошмара допринасят и шумни съседи, които надуват мощни музикални уредби при празненства в китни дворове. Не е за пренебрегване също и рева на мотори и автомобили с умишлено свален шумозаглушител.

„Лудостта на шумния свят се отразява на метаболизма, възпрепятства окислителните процеси и предизвиква дразнене и агресия.

Изследване на Световната здравна организация (СЗО) установи, че дневните загуби от шума в околната среда са 61 000 години от исхемична болест на сърцето, 45 000 години за когнитивно увреждане на децата, 903 000 години смущения на съня, и 587 000 години дразнения, причинени от шума в държавите-членки на ЕС и другите европейски страни. Тези резултати показват, че поне един милион години пълноценен живот се губят всяка година от свързаните с шума заболявания в Европа“, изтъква Нейко Генчев.

Той допълва, че по данни на СЗО първопричината за 3500 смъртни случая годишно от сърдечно-съдови заболявания, се дължи на прекомерен шум.

„Проучване на професор Гари У. Евънс от университета Корнел, публикувано в Psychological Science, установява, че деца, чието училище се намира в близост до летище, развиват стресова реакция, чрез която игнорират шума. Но заедно с вредния шум от летището, те започват да пренебрегват и речта, и да губят когнитивни способности, т.е., да оглупяват. Изследването на СЗО показва още, че шумът има силно физическо въздействие върху нашия мозък, като повишава нивата на хормоните на стреса“, обяснява начетеният търновец.

Звукът постъпва в мозъка във вид на електрически сигнал, подаван от слуховия апарат. Дори когато човек спи, мозъкът е подложен на постоянно електрическо напрежение. „Тези звукови вълни карат тялото да реагира и активират амигдалата - тази част от мозъка, която е свързана с паметта и емоциите, което води до отделяне на хормони на стреса. По този начин животът в шумна среда винаги е с високо ниво на тези вредни хормони. Шумът е свързан с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, шум в ушите и загуба на сън“, подчертава Нейко Генчев.

По думите му прекомерният шум може да се превърне в сериозен дразнител и причинител на нервни кризи. Затова все повече хора се самоопределят като много чувствителни и неспособни да функционират в хаотична и шумна среда.

Префронталният кортекс е дял от мозъка, отговорен за вземането на решения, за справянето с проблеми и много други.

„Принуден да обработва голямо количество информация, той е изключително натоварен в нашето забързано ежедневие. Когато човек е в шумна среда, върху префронталния кортекс пада голям допълнителен товар. Това се отразява директно на работата на мозъка, на способността ни да възприемаме, да вземаме правилни решения и в крайна сметка да живеем пълноценно и щастливо. Но по-лошото е, че претоварването на префронталния кортекс води директно до мозъчни заболявания, до нарушения в работата на човешкия организъм и до сериозни, в т.ч. хронични заболявания.

Тук дори не коментираме чисто физиологичните въздействия на шума върху човешкия организъм и здраве - от дегенеративните процеси на слуховия апарат вследствие на пренапрежение, до кожни заболявания Да, именно! В ранните етапи на развитие на човешкия организъм функцията на орган на слуха е изпълнявала точно кожата“, информира за тежките последствия Генчев.

Той допълва, че има дори регистрирани случаи на инфаркти и припадъци вследствие на сърдечен пристъп по време на рок концерти. Над определена стойност звукът има пряко физиологично въздействие върху човешките органи.

Неотдавна бяха направени законодателни промени, които предвиждат солени глоби за нарушителите.

Санкциите варират от 500 до 1000 лева за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци - от 3000 до 6000 лева. При повторно нарушение обаче размерът скача драстично, като имуществената санкция за физическите лица става от 2000 до 6000 лева, а за юридическите - от 5000 до 12 000 лева.

Тези глоби обаче не кореспондират със заложените парични наказания в Наредбата за опазване на обществения ред в община Велико Търново. В нея глобите са едва в размер на 200 лева и ефектът от тях е нулев. Освен това не е предвидено и как контролните органи биха измерили и доказали нарушението, за да наложат въпросната санкция и тя става неефективна.

„Когато високото ниво на шума е неизбежно, стремежът е да трае възможно по-кратко. По-голямата беда е, че в немалка степен умишлено създаваме за себе си и за околните често влудяваща шумна среда, без да осмисляме, че сами се погубваме“, предупреждава Нейко Генчев.

Все повече хора търсят начини да шумоизолират жилищата си, да се спасят от шумната градска среда и още по-трудно - от кресливи и арогантно шумни съседи.

Практиката сочи, че в световен план изискванията към нивото на шума, който създават различните машини и прибори, стават все по-строги, а производителите им биват задължени да публикуват в техническия паспорт на своите продукти реалните стойности на нивото на отделения при работа звук.

За да може да се бори човек с дадено вредно и опасно явление, да търси начини и да се стреми да осигурява поне за себе си и семейството си здравословна жизнена среда, трябва да може да е наясно със степента на съществуващата заплаха. Конкретно в случая, така както мери температурата на въздуха в жилището, да знае точно какво е нивото на шумовото натоварване в средата, в която живее и работи. Затова е необходим уред за измерване на нивото на звука, иначе казано на шума в околната среда.

За целта са разработени специални шумомери. Уредите са за домашна и за по-професионална употреба. Устройството е предназначено за измерване на звуковото налягане в диапазона 3-130 dB в честотния обхват 31,5 Hz-8 kHz. Точността на измерване е ±1,5 dB.Освен текущата стойност на ниво на звука, той показва и измерените максимална и минимална стойности.

„Такива измервателни устройства трябва да бъдат инсталирани в заведенията, в обществените зали, киносалони, в кварталите. Така ще е ясно какви са децибелите във всеки един момент на денонощието. Освен това при конкретен сигнал, контролните органи ще могат да установят какво е било нивото на шума в посочения от потърпевшия час и дали жалбата е основателна“, разяснява Нейко Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони