Общинският съветник от БСП Георги Рачев: "Общински пазари-Горна Оряховица“ работи за себе си, а не за Общината

Близо 70% от приходите на „Общински пазари - Горна Оряховица“ - ЕООД отиват за заплати и осигуровки. За това сигнализираха общинските съветници от БСП в Горна Оряховица и настояха да се внесе Общинският съвет инвестиционна програма за дружеството.

При днешното разглеждане на анализа на финансово - икономическо състояние и годишния отчет на дружеството стана ясно, че в последните две години не е внасяна инвестиционна програма, а съветниците са на тъмно за плановете за развитие на пазарите.

„От известно време, когато в ОбС се разглеждат отчетите на търговските дружества, липсва анализ на Общинска администрация, за да видим какво е становището й за работата им. Сега липсва и инвестиционна програма на „Общински пазари“ за втора поредна година“, каза по време на сесията инж.Георги Рачев. Според думите му пазарът прилича на катун - брезенти, чаршафи, одеала, опънати между сергиите.

Преди два месеца Общинският съвет гласува повишение на заплатата на управителя, която вече е 300% от средната работна заплата в дружеството - в размер на 2106 лева.

„Дружеството е на печалба от 4960 лева. Разликата между досегашното възнаграждение на управителя и повишението е около 4000 лева годишно. Колко ще остане печалбата в края на настоящата година в такъв случай?“, риторично попита Рачев. Той подчерта, че над 70 % от приходите на дружеството отиват за заплати и осигуровки. „Това общинско предприятие работи за себе си, а не за Общината. А не беше далеч времето, когато от „Общински пазари“ влизаха в хазната 100 000 лева“, каза Рачев и предложи на следващата сесия управителят да внесе инвестиционна програма.

„Община Горна Оряховица за пореден път се доказва като лош стопанин. При липса на яснота как се управлява дружеството, при минимална печалба, при отвратителен вид и състояние на масите в Пазара, както за търговци, така и за потребители, увеличиха заплатата на управителя. Ние не знаем какви са плановете му за развитие на дружеството, незнаем и какво се случва с намеренията на Общината за строеж на нов пазар, затова настояваме да видим инвестиционна програма“, добави и Огнян Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България