Общинският съвет Варна свиква сесия за Морската градина

Местният парламент ще обсъжда предложението за референдум

Със свое решение от 11 януари Върховният административен съд /ВАС/ задължи председателя на Общинския съвет на Варна да внесе за разглеждане подписката за референдум за Морската градина, инициирана от няколко неправителствени сдружения начело със СОПА/Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията/ и да насрочи заседание на местния парламент. Извънредната сесия е насрочена за 22 януари в зала"Пленарна", съобщиха от пресцентъра на ОбС.

До решението на върховните магистрати се стигна след една близо 5-годишна съдебна сага по административно дело, образувано през 2013 г. по жалба на инициативния комитет, който събра над 33 000 подписа за провеждане на референдум. Допитването се организира с цел да се избегне прекомерното застрояване на крайбрежната алея и да се съхрани достъпът до морето, обясниха тогава инициаторите. Ако се проведе, варненци ще отговорят на два въпроса:

1. Да достига ли паркът „Морска градина” до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?

2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

Утре и вдругиден предстоят дебати в "Правната комисия", както и във всички постоянни комисии, които ще излязат със становище и проект за решение за референдума преди предстоящата извънредна сесия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България