Общинският съвет в Търново прие новия бюджет и инвестиционната програма

Кметът на Велико Търново Даниел Панов Снимка: Архив

Общинския съвет във Велико Търново прие проектобюджета и Инвестиционната програма на общината за 2017 г с 27 гласа „за”, шестима „против” и двама „въздържал се”.

Повече от половин час подробен разчет на проекторамката направи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той посочи увеличението тази година на програма „Местни инициативи”, която вече е 450 000 лв., с 96 300 лв. е увеличена програмата за физическо възпитание и възлиза на 485 000 лв. Културният календар е с рамка 300 000 лв., същата цифра е заделена и за реконструкция на уличната мрежа в кметствата и наместничествата на територията на общината.

Като бюджет на възможностите определи документът Мирослав Трифонов от групата на Реформаторския блок. Той изрази задоволство, че партията му е внесла 21 предложения по Инвестиционната програма, като повечето от тях са разгледани и предвидени в нея. Подкрепа за бюджета изразиха и съпартийците му, като Мария Илчева предложи в бъдеще да бъде увеличен туристическият данък, а Пламен Петров подчерта необходимостта от изработването на цялостна транспортна схема за Велико Търново.

Даниел Панов отвърна на критиките по бюджетната рамка от страна на БСП, че обикновеният жител на общината нищо нямало да разбере от него.

„Винаги съм казвал, че вие от БСП сте коректив, когато имате конструктивни предложения. Но когато разпространявате лъжи, съшити с бели конци и то на пресконференции, не мога да го премълча. Недопустимо е Стоян Витанов, който сте бил заместник-кмет, да бъркате цифрите на отчета за деветмесечието на 2016 г. с проекторамката за 2017 г. И понеже много се грижите за заглавията във вестниците, мога да цитирам две от вашето време – за снежен ад по търновските улици и за продажбата на четири детски градини. И тъй като отново сме в изборно време, вие пак чертаете апокалипсиси и хвърляте лъжи в публичното пространство.

Вместо всички да дадем пример за работа в името на общото благо. Питам ви аз – с какво вие помогнахте по време на наводненията в общината през 2014 г? Защото аз знам кой помогна – администрацията и неправителствените организации. И не сравнявайте Велико Търново със София”, заяви от трибуната на местния парламент Даниел Панов.

Съветниците единодушно приеха предложението на Росен Иванов от ГЕРБ Римският фестивал, който се провежда на Никополис ад Иструм, да влезе в културния календар на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони