Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

Общинският съвет на Варна отхвърли искането на инициативен комитет за провеждането на местен референдум за Морска градина. Мотивите са, че предложените два въпроса за допитването, както и събраният брой в гражданската подписка, са незаконосъобразни.

Според протокола на ГРАО не достигат 331 подписа, или те са по-малко от необходимите 1/20 от избирателите на Варна според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. А зададените въпроси, свързани с проекта "Алея Първа" на "Холдинг Варна", собственик на една част от крайбрежната алея след сделка с държавата, не са от компетентността на Общинския съвет, тъй като се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Извънредното заседание на местния парламент, което препълни зала"Пленарна", беше свикано след решение на Върховния административен съд от 11 януари.

ОбС умишлено и съзнателно отхвърли предложението за референдум,стъпвайки на протокол на ГРАО с невярно съдържание, за което сме сигнализирали главния прокурор на РБ, обяви след сесията председателят на инициативния комитет Юлиян Чолаков.Срещу референдума застанаха и представителите на браншовите организации в туризма, защото според тях крайбрежната алея е красивата визитка на Варна.

Само в архитектурното възстановяване на централните минерални бани, строени през 1926 г., са инвестирани 11 млн.лева, посочи търговският пълномощник на "Лазурен бряг" Андрей Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България