Общински патрул ще допълва полицията в Смядово

Заселници не спазват местните разпоредби

Община Смядово създава свое звено за охрана от началото на ноември, което ще бди за реда и спазване на местните разпоредби. Общински охранители са нужни, защото в последните години в иначе спокойния град се заселват хора от други населени места, най-вече т.нар. катърджии със семействата си от Сливенско, които работят в дърводобива, но пребивават незаконно и създават проблеми. "Няма да допуснем група граждани да ни тормозят по всяко време", казва в свое видео обръщение във фейсбук кметицата Иванка Петрова /ГЕРБ/. И изрежда, че сред проблемите са и хулигански прояви от рода силни музики, чупене на пейки, скубане на цветя... Унищожава се създаденото с много труд, със средства от общинския бюджет и по европрограми.

"Който иска да живее тук, да заповяда, но трябва да знае, че си има наредби и закони на страната, които трябва да се изпълняват", категорична е кметицата. Затова общинският съвет на сесия през септември одобрил нейното предложение за назначаване на 4-ма охранители в състава на друго общинско предприятие.

Според Петрова общината работи добре с полицейския участък, инициативата е съгласувана с униформените и ще бъде в тяхна помощ. Общинските охранители ще преминат обучителен курс през лицензиран център, а общината ще получи лиценз за дейността. Упълномощените пазители ще охраняват, чрез партрулиране площада, пешеходната зона, паркове, градини, детски площадки, училища и друго общинско имущество с пълномощия за контрол и съставяне на актове при установени нарушения. Ще обикалят по 9-те селата, където живеят самотни хора, ще вардят и общинските земи, а работното им време ще бъде според нуждите.

Изчислено е приблизително колко ще струват общински пазители на хазната на малката община. За заплати от 1 ноември до края на годината ще са нужни 8 000 лв., 1000 лв. за облекло, толкова и за технически средства, още 5 000 лв. ще отидат за такси и лицензи. Общината постави камери на отделни места, а сега е в преговори и за изграждане на система за видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България