Общински съветници питат кмета на Пловдив колко камери за видеонаблюдение има в града

Лидерката на ПП „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева депозира в понеделник в деловодството на Общинския съвет питане до кмета Иван Тотев за състоянието на видеонаблюдението в града под тептетата.

Шефката на групата общински съветници от ПП „Съюз за Пловдив” очаква писмен и устен отговор още на следващата сесия от градоначалника Тотев какъв е броят на камерите, колко от тях работят и къде ще бъдат поставени нови. „Повод за питането са зачестилите сигнали до „Съюз за Пловдив“ за вандалски прояви.

Почти всеки ден се разбиват заслоните на автобусните спирки, унищожават се пътни знаци, мантинели, улични лампи, фитнес уреди, детски и спортни съоръжения, дървета, храсти, цветя и дори барбекюта. По тъмно хората се страхуват да минават през градските паркове и градини. Проблемът е особено остър в квартал „Изгрев“, който градини с ромската махала в Столипиново, откъдето идват най-много оплаквания за вандалски прояви под въздействието на алкохол или наркотици.

Отдавна пловдивчани забравиха какво е спокойна разходка на Младежкия хълм, Бунарджика и Сахат тепе – там не е сигурно дори и в светлата част на деня“, мотивира се Дани Каназирева.

ПП „Съюз за Пловдив“ многократно повдига въпроса за нуждата от въвеждане на засилен контрол и широка мрежа от видеонаблюдение, които да осигурят повече сигурност за гражданите и да защитят имуществото на данъкоплатците.

„Оставаме с впечатлението, че Община Пловдив подценява този проблем, въпреки че разполага с инструменти за разрешаването му - Общинска полиция, Общинска охрана, общински Инспекторат. Затова сега искаме подробен отчет колко са камерите, къде са поставени и как общината планира да разшири мрежата за видеонаблюдение“, обясни съветничката.

Дани Каназирева припомни, че сред най-притеснителните примери е прословувата „Алея на любовта” на бул. „Христо Ботев“ край Централна жп гара, където монтираните видеокамери не успяха да избавят жителите на квартала от усещането, че живеят в денонощен вертеп. „Последната провокация на паметника на Альоша стана възможна именно заради липсата на контрол и сигурност на хълма Бунарджика. Неразкриването на извършителите прави възможно разделението, на което сме свидетели след този акт“, даде пример Каназирева.

Тя чака конкретни отговори от кмета Иван Тотев на куп въпроси по горещата тема. „Как общината оценява ефекта от видеонаблюденията – брой предотвратени престъпления, стойност на опазено имущество и т.н.?”, „Какви са плановете на община Пловдив за разширяване на обхвата на видеонаблюденията през 2018 г. - брой камери и зони?”, „Ще бъдат ли монтирани камери на тепетата и в парковете и кога?”, „Къде и на кои места в града дежурят патрулите на Общинска охрана и Общинска полиция?”, „Какви действия са предприети от Община Пловдив във връзка със зачестилите вандалски прояви в града?”, „Уведомена ли е Областната дирекция на МВР от общинското ръководство за тенденциите и какви съвместни мерки са набелязани?” и „Колко камери са монтирани от община Пловдив на входно-изходните артерии на Пловдив и по останалите градски улици и какъв е ефектът от тях?” са част от питанията на старейшините от ПП „Съюз за Пловдив”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България