Общински съветници си сложиха противогази по време на сесия в София

Иван Велков, Венцислав Мицов, инж. Симеон Славчев и Светослав Витков от Политическа група 5 си сложиха противогази по време на сесия на Столичния общински съвет. Снимка: Таня Дачева

Общинските съветници от Политическа група 5 сложиха противогази по време на сесията на Столичния общински съвет днес. С този акт те предупредиха колегите си и столичани за опасността от изграждането на завод за производство на електроенергия чрез изгаряне на РДФ, което е трета фаза от проекта за Оползотворяване на отпадъците. От ПГ5 се разграничиха от приетия днес доклад на кмета Йорданка Фандъкова за поемане на дългосрочен заем от 67 млн. евро от Столична община за инсталацията.

Цялата стойност на проекта е 157 млн. евро, а останалата част ще бъде по ОП "Околна среда". "Инсталацията ще бъде изградена на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара. Мнозинството на ГЕРБ в СОС, с подкрепата на няколко съветници от РБ решиха да се вземе този заем от Европейската инвестиционна банка", казват от Политическа група 5.

Не беше прието тяхното предложение да се сформира експертна работна група и да се разгледат всички алтернативи на технологията - скарно изгаряне.

"Проектът ще повиши фините прахови частите във въздуха на София, липсва подробен анализ за алтернативите на технология и информираност на гражданите. Консултантската фирма "Рембол" не е предложила никакви други варианти освен скарното горене на отпадъка и за дейността си е получила 2 млн. евро", каза инж. Симеон Славчев от Политическа група 5. Според него трябва да се обърне внимание като възможна и на технология, при която да се произвежда синтетична газ за градския транспорт.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова защити избраната технология пред общинския съвет. „Тя се прилага в последните 10-20 години в цяла Европа и непрекъснато се усъвършенства. Отговаря на изискването на Европейската комисия за „най-добра доказана технология“. Преди избора от консултантите са разгледани двете най-добри и доказани технологии - изгаряне на скара и изгаряне в кипящ слой. Избрана е „скарно изгаряне“ заради предимствата по отношение на вида РДФ и заради по-малкото летяща пепел в димните газове. Именно като доказана технология тя работи в над 450 завода в Европа“, каза кметът.

Тя твърди, че новата инсталация ще е екологична. „С пускането й част от старите мощности на ТЕЦ „София“ вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ „София“ с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6%. Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко. Азотните оксиди намаляват с 46,4 т. на година или 2% по-малко", каза още кметът.

От ПГ5 са притеснени и, че за инсталацията няма политически и обществен консенсус, което било едно от изискванията на ЕК. Те заявиха, че граждани идват при тях с притеснения относно инсталацията.

"От ГЕРБ изпаднаха в противоречиви изказвания като едно от тях беше, че новата инсталация ще направи въздуха в София по-чист. Стана ясно, че два камиона - гондоли ще извозват опасния отпадъци - дънна пепел, от изгарянето на RDF. Това трябва да бъде депонирано в Русе, Севлиево или в Германия. "Двата камиона ще правят курсове с дължина 24 км за 38 минути", обясни зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Сметките й обаче се оказа, че излизат, защото инсталацията ще бълва 180 000 т. пепел годишно, което прави по 493 т. дневно", твърдят в изявление от Политическа група 5.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България