Общото събрание на БАН е гласувало за преустановяване на протестите

На извънредното Общо събрание на БАН днес беше гласувана декларация, в която се казва, че се преустановят протестните действия на БАН, предвидени за януари, като си запазваме правото в случай на неизпълнение на договореното с правителството, да ги възобновим. Това каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева за БТА.

Тя обясни, че на Общото събрание на БАН днес са били взети няколко решения. Първото е за сваляне на черните знамена от фасадата на БАН и на протестните надписи, които излизаха на черен фон на сайтовете на институтите на Академията.

На днешното заседание информирахме учените за всичко постигнато в преговорите с правителството, като цяло преобладаващото мнение беше, че това е сериозен напредък, каза проф. Славчева. И те го свързват не толкова и не само с 15 милиона лева, които ще дойдат към бюджетната субсидия на БАН, а и с разговорите, които имахме по някои въпроси, свързани с науката в страната.

Това беше оценено много високо от колегите ни, заяви проф. Славчева. Тя разказа, че ръководството на Общото събрание е обяснило детайлно пред останалите учени за разговорите с правителството, свързани с докторантските стипендии, с фонда "Научни изследвания", със средствата за Националната пътна карта, както и за младежките програми и за националните програми с обществено значение. Учените оценяват тази част от преговорите, като равна по тежест на тази за предоставянето ни на 15 милиона лева, отбеляза председателят на Общото събрание на БАН.

Предвидената бюджетна субсидия за БАН за 2018 г. беше 83 милиона, а с обявените преди дни допълнителни 15 милиона лева ще стане 98 милиона лева, каза проф. Славчева. Това беше препоръчано като субсидия и от Съвета на настоятелите на БАН, а ние искахме 38 милиона допълнително за 2018 г. Тези 38 милиона лева щяха да са достатъчни, за да изравним заплатите си със съответните категории в някои висши училища, обясни проф. Славчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България