Общо 14 300 лв глоби са наложени за забавяне в почистването на спирките в София

Снимка: Архив

От 5 януари досега за забавяне в почистването на спирките на градския транспорт са наложени санкции в размер на 14 300 лв. Това заяви директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева, във връзка със снегопочистването в столицата.Веска Георгиева коментира, че подлезите на територията на София също се почистват от снега.

„Стълбите на подлезите се чистят, но настилката е такава, че винаги при мокро време, дори и да няма сняг, пак са хлъзгави. Може би ще се мисли в друга посока за създаване на максимална безопасност при движението на гражданите. Аз самата го изпитвам на гърба си. Дори и да няма сняг, мокра ли е мраморната настилка, тя е хлъзгава. Същото се получава и на жълтите павета. При снеговалеж винаги се работи са осигуряване на достъп до метростанциите, но обръщаме внимание на фирмите, че пътеките на места не са достатъчно широки“, подчерта Георгиева, цитирана от "Фокус". По думите ѝ, когато фирмите се забавят и не свършат навреме своята работа, им се налагат санкции.

Още с началото на снеговалежа всеки гражданин иска най-напред да се започне от неговата улица и това е разбираемо, но по договор фирмите са длъжни да осигурят най-напред безпроблемното движение на градския транспорт. По думите ѝ междуселищните общински пътища са добре почистени.

„Там беше много трудно, защото имаше и продължава да има снегонавяване. Всички фирми, които работят по общинските и републиканските пътища, тангиращи около София, се справят много добре“, посочи Георгиева. „С вътрешно кварталните улици или алеите в големите квартали, които нямат градоустройствен статут на улици, работата е по-бавна и трудна. Вътрешно кварталните в голямата си част са стръмни и по част от тях, едностранно или двустранно, има паркирани автомобили. Една неправилно или недобре паркирана кола може да затрудни движението на снегорините. Голяма част от улиците са обработени по няколко пъти“, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини