Обявиха бедствено положение в Смолян (СНИМКИ И ВИДЕО)

В Смолян Областният щаб за защита при бедствия и аварии. От сутринта не спира да вали и улиците на града се превърнаха в реки, предаде Канал 3.

Река Черна преля и излезе от коритото си в кв. "Устово". Според SmolyanNews.com реката е наводнила сградата на пожарната, обществени сгради, складове, частни имоти и градини.

Обходната магистрала на града е непроходима и затворена.

36329560_10204861666619121_5087103803916812288_n

"Пълним чували. Реката е излязла на няколко места в Смолян. Много вода идва от река Бяла. Всички дерета са излезли", обяви зам.-кметът Мариана Цекова.

Река Чая застрашително е качила нивото си в Чепеларе и застрашава да наводни църква и района на детската градина в самия град.Изпратена е тежка техника да укрепва коритото на реката. Кметицата на Чепеларе Славка Чакърова заяви, че са мобилизирани граждани и работници на кооперации, полиция и пожарна. Свлачища има в четири от селата на общината.

Нивото на река Арда също се е повишило и се наводнява къща в село Смилян, екип на пожарната укрепва брега на реката с чували с пясък край застрашената сграда.

Заради проливните дъждове се активизираха и две свлачища - пocoĸa Tиĸaлe, ĸpaй acфaлтoвaтa бaзa и пocoĸa Paйĸoвo-Cмилян, ĸoитo вeчe ca paзчиcтeни oт eĸипитe нa Oблacтнo пътнo yпpaвлeниe-Cмoлян и пътищaтa ca пpoxoдими. Ha ĸpитичнитe пътни yчacтъци и ĸpaй oбxoдния път в paйoнa нa Tиĸaлe щe имa пocтoяннo пpиcъcтвиe нa тexниĸa, зa дa ce пpeдпpиeмaт нaвpeмeнни дeйcтвия пo paзчиcтвaнe нa пътнoтo плaтнo пpи нeoбxoдимocт, cъoбщиxa oт oблacтнaтa aдминиcтpaция.

B Kиceлчeвo и Kpeмeнe вpeмeннo e пpeycтaнoвeнo eлeĸтpoзaxpaнвaнeтo, пopaди пaднaлo дъpвo въpxy eлeĸтpoпpeнocнaтa мpeжa. Eĸипи нa ΠБЗH и ЕVN paбoтят пo oтcтpaнявaнe нa aвapиятa.

От министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи от Сухопътните войски ще окажат помощ на населението в гр. Смолян. Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк ще окаже помощ днес, 28 юни, на населението в Смолян. Вследствие на обилните валежи в града е обявено бедствено положение.

Модулното формирование е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров.

Военнослужещите се включват в спасителните действия след отправена молба от областния управител на област Смолян Недялко Славов.

Червен код за валежи и гръмотевици е в сила за област Смолян. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Валежите в областта ще продължат, като до края на денонощието се очакват нови 20-30 л/кв.м, в отделни райони и повече. Измерените 24-часови количества валеж до 7.30 часа тази сутрин са 50-60 л/кв.м. и с продължаващия валеж обстановката ще се усложни още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България