Обявиха думите на 2017 година

“Младотресение” е изборът на Оксфордския речник

По традиция през декември известни личности и водещи издателства на речници обявяват своя избор на Дума на годината.

Оксфордският речник във Великобритания се спря на “youthquake”. Неологизмът се превежда буквално като “младотресение”, а авторитетното лексикографско издание я дефинира като “значителна културна, политическа или социална промяна, причинена от действията или влиянието на младите хора”.

Думата е употребена за първи път през 60-те години на миналия век от главния моден редактор на списание Vogue Диана Вриланд, която я използва, за да опише внезапните промени в модата, музиката и социалните нагласи на времето.

Редакторите на речника посочват, че употребата на думата в медиите се е увеличила петкратно през 2017 г. в сравнение с миналата година благодарение на нарастващата подкрепа на младото поколение към Лейбъристката партия на Острова и победата на млади политически лидери във Франция и Нова Зеландия.

За званието “дума на годината” са претендирали още аntifa (антифашистко движение), broflake (консерватор, оскърбяващ либертарианските възгледи за живота), gorpcore (стил в обличането, според който нищо не е по-стилно от пълното отсъствие на стил – важни са само функционалността и удобството), kompromat (компромат – този русизъм е до болка познат у нас), newsjacking (продуктово позициониране в новинарска емисия).

Нека припомним, че през 2016 дума на годината стана “пост-истина”. Понятието описва или обозначава обстоятелства, при които обективните факти се оказват по-маловажни за формиране на общественото мнение, отколкото призивите към емоциите и личните убеждения.

Бойко Борисов: “Мир” и “Балкани”

Думите на 2017 година за мен са “Мир” и “Балкани”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване “Годината” по Дарик радио. По думите му договорът с Македония е ключов за Балканите. “Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си. 15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това.”

Премиерът отново подчерта, че България пази най-добре шенгенските граници на Европа. Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни. Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, каза Бойко Борисов.

Доналд Тръмп: “Фалшиви новини”

Словосъчетанието “фалшиви новини” (”fake news”) беше обявено за дума на годината от английския речник Collins.

Според съставителите на речника употребата на словосъчетанието се нарастнало 365% през последните две години. Това до голяма степен се дължи на американския президент Доналд Тръмп, който редовно го използва в Twitter. Той дори заяви, че се смята за “откривател” на израза. “Предполагам, че други хора са го използвали през годините, но аз никога не съм го забелязвал”, каза той по време на интервю. От речника посочват, че етимологията на словосъчетанието остава спорна. Според “Колинс” терминът “фалшиви новини” започва да се използва през 2000-те години в американската телевизия, за да опише “фалшива, често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новинарски репортаж”.

“Феминизъм” владее САЩ

Американският тълковен речник “Мериам-Уебстър” избра “феминизъм” за дума на годината, съобщава, Би Би Си. Една от причините: броят на хората, които са търсили думата “феминизъм” в интернет изданието на речника се е увеличил с 70% в сравнение с 2016 година. От “Мериам-Уебстър” заявиха, че интересът към думата е бил подхранен от “Женския марш” срещу президента Доналд Тръмп, новите телевизионни предавания и филми, които се фокусират върху женските проблеми. Движението срещу сексуалния тормоз #MeToo, което се появи след разкритията за сексуални посегателства в Холивуд, също допринесе за увеличеното търсене на думата.

Определението за феминизъм в речника на “Мериам-Уебстър” е “теорията за политическото, икономическото и социалното равенство на половете”. В дефиницията влиза и “организирана дейност в защита на женските права и интереси”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа