Обявиха международен архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом

Международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова сграда на Карин дом обявиха от едноименната фондация. Тя бе основана през 1994 г. от дипломата филантроп Иван Станчов и до момента ползва потомствената му вила в местността "Салтанат" в Морската градина на Варна.

Карин дом е една от първите организации у нас, която създаде алтернативен модел за услуги и грижа за деца със специални нужди и техните семейства. Годишно фондацията подкрепя 300 подрастващи и обучава над 1200 специалисти. Заради разширяването на дейността обаче сградата отесня. Затова общинският съвет във Варна реши да предостави на Карин дом терен за изграждане на нов център. Парцелът с площ от 2450 кв. м е до Очна болница.

Строителството ще се финансира от датската фондация "Велукс", а конкурсът за идеен проект се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. В него могат да участват български и чуждестранни архитекти или обединения.

Според заданието сградата трябва да е с надземно застрояване от близо 1800 кв. м и 600 кв. м подземен паркинг. "Проектите трябва да отговарят на изискванията за устойчиво строителство, за да може разходите за поддръжка да бъдат приемливи", посочи координаторът на конкурса Веселина Василева.

Сред другите изисквания са максималното запазване на растителността в имота, осигуряването на достатъчно място за детски площадки и среда, съобразена със сензорните възприятия на децата. "Оптимист съм, че този знаков за града проект ще се реализира по най-правилния начин и с най-добрите решения", заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев, който ще е член на журито за оценка на идейните проекти. Крайният срок за депозирането им е 19 февруари, а според плановете на възложителите сградата трябва да бъде готова до средата на 2023 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони