Обявяваме подаръците пред хазната по желание

Плащаме налога върху доходите без стотинки

Получените през миналата година подаръци на висока стойност може да декларирате пред НАП по желание. От утре, 10 януари, стартира подаването на данъчните декларации за получените доходи през миналата година като крайният срок за това е 30 април. Декларациите вече са качени на сайта на НАП, може да ги отпечатате, попълните и изпратите по пощата. Но най-лесният начин за подаване на декларациите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от офис на НАП.

Необлагаемите доходи като например получени по наследство или дарение, може да се посочат в Приложение 13 към декларацията. Ако като подарък е получена кола, къща или скъпи картини, не трябва да се посочва тяхната цена, а само че е получено превозно средство, недвижим имот или произведение на изкуството. В декларацията може по желание да се посочат и получените печалби от хазартни игри. Така късметлиите могат да си спестят проверка от страна на НАП. Подозрително е, ако човек с минимални доходи си купи скъпа кола или апартамент. Затова данъчните проверяват тези случаи. Често обаче се оказва, че парите са спечелени от игра на щастието, или са получени в наследство и няма нарушение.

Данъкът върху доходите от 2018 г. се плаща без стотинки, а дължимата сума се закръглява надолу към пълен лев. Досега дължимата сума също се закръгляваше. Но това ставаше преди да се ползва отстъпката от 5% (но не повече от 500 лв.) за подаване на декларацията онлайн и плащане на налога до 31 януари. Така много хора отново трябваше да плащат стотинки. От тази година закръгляването става след приспадане на отстъпката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари