Обявяват на 13 октомври присъдата на ученика, пребил с кол учител в Садово

12-класникът от Професионалната селскостопанска гимназия в Садово Атанас Георгиев ще научи на 13 октомври присъдата си за жестокия побой, който нанесе на учителя си по английски език Антон Велков, съобщиха магистрати от Районния съд в Асеновград.

Очакваше се това да стане още в деня, в който прокуратурата внесе обвинение срещу 17-годишния циганин от пловдивското село Чешнегирово, тъй като досъдебното производство бе по бързата процедура, след като побойникът призна вината си и се разкая за стореното. Магистратите от Районния съд в Асеновград решиха обаче, че не са изяснени всички обстоятелства по делото и отложиха обявяването на решението си за 13 октомври, когато от държавното обвинение трябва да приложат и основното веществено доказателство – дървения кол, с който е извършено нападението, и да представят доклад от социалните служби.

В съдебната зала Атанас Георгиев заяви, че съжалява за стореното, иска да се извини на учителя си и помоли магистратите за условна присъда, за да може да завърши училище. На делото присъстваха и родителите на непълнолетния побойник – бащата Илия Бошнаков и майката Анка Георгиева, чиято фамилия Атанас носи като повечето цигани у нас с цел получаване на социални помощи като „самотна майка”. Районният прокурор Венелин Савов обаче бе категоричен, че ще настоява за ефективна присъда, тъй като деянието на мургавия тийнейджър се отличава с невероятна дързост и цинизъм.

Срещу Атанас Георгиев има повдигнати две обвинения. Първото е за причинена лека телесна повреда (мозъчно сътресение без загуба на съзнание) на учителя Антон Велков при изпълнение на служебните му задължения - престъпление по чл. 131 ал.2 т. 3 във връзка с чл. 130 ал. 1 във връзка с чл. 63 ал. 1 т.4 от Наказателния кодекс.

Второто обвинение е за това, че е извършил непристойни действия - направил опит за нанасяне на удари на учителя Антон Велков и на учителката Магдалена Ипчикова в сградата на ПССГ- Садово, отправяне на псувни и закани, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм – престъпление по чл.325 ал.2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63 ал. 1 т.4 от НК.

Според прокуратурата на забележка на учителя обвиняемият Атанас Георгиев с висок тон му наредил да се прибира обратно в кабинета и казал, че никой не може да го накара да посещава учебните часове или да прави, каквото и да е друго. Тези негови думи били придружени отново с обидни, нецензурни и заплашителни реплики, които възмутили намиращите наоколо учители и ученици. В един момент обвиняемият  отправил към учителя по английски репликата „Сега ще видиш какво ще стане“ и бягайки напуснал сградата на училището. Върнал се веднага, като носил в ръката си дървен клон с дължина около 160 см. и дебелина около 3 см. Насочил се рязко към учителя, като блъскал учениците и учителите по пътя си и се опитал да го удари с клона по главата, като първият му опит останал неуспешен. След това обвиняемият отново посегнал и нанесъл силен удар с клона на учителя, който бил откаран в болница.

Тези действия на обвиняемия отново били съпроводени с отправяне на висок глас на обиди и заплахи и били възприети от всички присъстващи, които отново силно се възмутили от проявената агресия. Обвиняемият избягал от сградата, като по-късно е бил открит и задържан с полицейска заповед, а на 23 септември срещу Атанас Георгиев е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”.

В четвъртък на извънреден педагогически съвет в Професионалната селскостопанска гимназия в Садово учители решиха Емил Янев от 11 Б клас да премине към самостоятелна форма на обучение. 16-годишният ученик бе един от тримата, които първоначално бяха задържани по случая с бития учител по английски език Антон Велков.

Съдбата на Атанас Георгиев ще стане ясна след приключването на съдебния процес срещу него, а третият от групата – Васил Георгиев,  още към 15 септември 2017 г. вече не е бил със статут на ученик в Професионалната селскостопанска гимназия. В началото на февруари 2017 г. той се е прехвърлил в самостоятелна форма на обучение, за да може да работи, но не се е явявал на изпитите и по закон е отпаднал от обучението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право