Оглеждат от въздуха замръзналите електропровиди в Севроизточна България

Възможностите за бързото възстановяване на електрозахранването в населените места, които са без ток заради тежката зимна обстановка, зависи от метеорологичните условия

"Днес се очаква вятърът да отслабне, което ще ни даде възможност да направим опити да облитане на електропроводите, за да може конкретно по-бързо да установяваме къде са нарушени те и съответно там да бъдат насочени усилията, за да може по-бързо да бъдат отстранявани авариите", обясни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по БНР.

По думите му, в Севроизточна България ситуацията остава усложнена заради силния вятър, достигащ на места 60км/ч и продължаващите на места и снеговалежи, които водят до нови аварии.

Тази сутрин 90 села в Североизточна България и 5 в Смолянска област са осъмнали без ток, което е повече от снощи, когато са били 57. Най-много потребители без електрозахранване има в регионите на Силистра и Търговище, както и на Русе, уточни Станков.

Той е категоричен, че енергийната система е подготвена да издържи на натоварванията в екстремните студове и произвежда достатъчно електроенергия за нуждите на страната.

"Изцяло е подготвена енергийната система да издържи на такива натоварвания. Предвид фактите и състоянието й в момента тя показва, че въпреки големите натоварвания щетите са действително минимални по нея, които максимално бързо се отстраняват както от Електроенергийния системен оператор, така и от ЕРП-тата по места", коментира Жечо Станков.

По думите му не се налага внос на електроенергия, и въпреки че потреблението е увеличено, енергийните мощности у нас се справят с натоварването без проблем: "Мога да успокоя гражданите и да кажа, че електроенергията на територията на страната е обезпечена със собствено производство".

Станков призова още бедствената ситуация да не бъде политизирана и заяви, че в никакъв случай не е съгласен с мнението на политици от БСП, които смятат при действията за преодоляване на кризата има политически подбуди.

"Ние не действаме политически по време на криза и главната ни цел е възстановяване на захранването, колкото се може по-бързо и отстраняване на всички щети по мрежата, подчерта Станков и припомни, че екипи на ЕСО, ЕРП-тата, пожарната,  и АПИ действат съвместно при добра координация", заяви зам.-министърът на енергетиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България