Огнеборци монтират датчици за пожар в домове на старци в Търновско

Огнеборци от Велико Търново  монтират димни датчици за известяване при пожар в домовете на възрастни хора.

Инициативата е на ръководството на РДПБЗН в старата столица, в която партньори са Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на село Балван Недьо Георгиев.

Акцията е в резултат на направения анализ на пожарите през есенно зимния сезон. Целта е да се намалят жертвите и пострадалите от тази рискова група хора. В анализа на загиналите и пострадалите през отминалия отоплителен сезон е отчетено, че на територията на Великотърновска област са загинали четирима души и са пострадали двама. Трима от загиналите граждани са възрастни хора над 60 годишна възраст.

По предложение на директора на РДПБЗН Велико Търново комисар Красимир Кръстев, отправено към сдружението на кметовете в общината и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, е решено да бъдат взети допълнителни мерки за повишаване на сигурността на най-застрашените възрастови групи, като бъдат монтирани датчици за известяване при пожар в техните домове.

Устройствата са димни с автономно захранване и при наличие на пушек в помещението ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците, но и от техните съседи. "Предназначението на тези датчици е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици. Такива детектори за дим ще бъдат монтирани в общо 12 къщи в Балван, които са предложени и определени от кмета и обществения съвет в селото. Според критериите това трябва да са възрастни хора и да живеят сами, както и самите те да са съгласни", обясни комисар Кръстев.

Първият уред бе монтиран в дома на възрастна жена в Балван, след което беше изпробван за задействане със специален уред - тестер. Осигуряването на датчиците, които са на стойност около 30 лв всеки и тяхното инсталиране беше извършено от партньори на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.

Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН Велико Търново за работа със самотно живущи или трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура и превенция на пожарите през отоплителния сезон.

Стремежът ни e идеята да бъде реализирана постепенно и в останалите населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България