Огнеборци спасиха от „пожар” Областната управа в Монтана

Отряд огнеборци демонстрира на професионалния си празник гасене на пожар и спасяване на пострадали хора от горяща сграда в Монтана. За полигон на занятието си пожарникарите използваха сградата на Областната администрация. Десетки жители на града край река Огоста се събраха, за да наблюдават действията на спасителите.

Атракция на демонстрацията станата 6 годишният Демир – внук на пожарникари, който се включи с ентусиазъм в акцията на огнеборците.

„През тази година пожарите и произшествията в област Монтана са значително по-малко от миналата година”, заяви шефът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”комисар Венцислав Райков. В областта досега са регистрирани 118 пожара с материални загуби спрямо 220 миналата година, а огньовете в сухи треви и стърнища са 250, докато през 2017 г. са били 848. ”Това се дължи не само на метеорологичните условия, но и на повишената култура и самосъзнанието на хората”, коментира Райков. Според него вероятно големите пожари в Гърция са оказали влияние за повече предпазливост на хората в България.

Монтанските огнеборци са получили по трансграничен проект със Сърбия две леки пожарни за горски пожари, два дрона и безпилотен самолет за разузнаване на огнени бедствия. През октомври предстои обучение и съвместно учение на сръбски и български пожарникари край Монтана. Редовите пожарникари в региона са 180, но в момента тече конкурсът за нови огнеборци, заяви комисар Райков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони