Огнената стихия в Кресненското дефиле е стигнала близо до главния път Е-79

Огънят в района на Кресненското дефиле е успял да пробие десния фронт на пожара и е стигнал близо до главния път Е-79. На мястото са изпратени военни и пожарни коли, за да овладеят новото огнище. Наблизо се намира село Влахи, където засега няма опасност за хората. Има готовност за евакуация на жителите, ако се наложи, предаде БНР.

Пожарът в района на Кресненското дефиле е локализиран от две страни, но опасността не е преминала. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който оглави кризисния щаб. Радев допълни, че през нощта една махала в село Стара Кресна е била застрашена. Той обаче успокои, че сигурността на хората е гарантирана.

Заради огнената стихия бяха евакуирани жителите на две села, а кметовете на общините Кресна и Симитли обявиха бедствено положение в три населени места. Пожарът избухна вчера и за часове унищожи над седем хиляди декара смесена гора.

130 служители на пожарната и горските стопанства останаха да дежурят в района на пожара през цялата нощ. В шест часа действията по гасенето на огромния пожар бяха подновени. 115-те души, които бяха евакуирани от селата Сенокос и Ощава, са добре. Те се намират в кметството на Стара Кресна, както и в близкото до Сенокос село Брежани. Получили са храна, вода и медицинска помощ.

520 огнеборци са мобилизирани в овладяването днес на огнената стихия. Това са служители на Министерствата на вътрешните работи и на отбраната, на горските стопанства, както и доброволци. Пряка опасност за населението засега няма. Силният вятър е най-сериозният проблем.

35 пожарни и специализирани автомобила участват в гасенето, два хеликоптера облитат и гасят от въздуха. Направени са дълбоки полоси в ниските части на планината, за да се ограничи огънят към Националния парк "Пирин". Новите огнища са повечето в ниската част около село Ощава.

Електрозахранването е спряно в целия район. Няма светлина и в дългия тунел на Кресненското дефиле, каза вътрешният министър Валентин Радев: "Продължаваме да се притесняваме от Стара Кресна да не влезе надолу пожарът, от една страна, и от друга страна, да не отива към парка "Пирин". През нощта е имало сериозна опасност пожарът да обхване цяла махала и къщите в село Стара Кресна", потвърди и главен комисар Николай Николов. "Оцеля селото. В ранните часове на този ден обстановката беше критична. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. Трябва да подчертая, че хората от селото наистина се бяха организирали, всички с маркучи, с вода, абсолютно всички до сутринта бяха в готовност."

Специална организация е направена и в момента, евакуираните хора да отидат до домовете си, за да нахранят животните. Те са съпроводени от служители на полицията."Няма пряка опасност за хората в района на пожара, заяви пред БНР и директорът на Югозападното държавно горско предприятие инж. Дамян Дамянов. Той увери, че огънят ще бъде локализиран в рамките на деня :"Ситуацията е по-спокойна от вчера, поне вятърът е утихнал. По целия фронт на пожара работят над 350 служители на предприятието, пожарникари и доброволци. Има достаъчно техника, в момента с булдозерите правим полоси, за да спрем разпространението в парк "Пирин", това е във високата част на планината. В рамките на деня ще успеем да го локализираме. "Пожарът въобще не е стигнал до територията на парк "Пирин". Той е територията на Горско стопанство Кресна и Горско стопанство Симитли, като площта е някъде около 6 и 7 хиляди декара.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България