Огнени фъртуни се вихрят в Северозапада

Пожар обгори баба, друг обхвана тръбите за водата на Лом

Възрастна жена едва не загина при пожар в сухи треви край Монтана. Друго огнище в района на Лом пък стигна до тръбите за спешния ремонт на водопровода към крайдунавския град. Всеки ден десетки пожари, тръгнали от запалени боклуци, вилнеят в Северозапада и застрашават населени места и хора, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

По обед в понеделник екип огнеборци излязъл на сигнал за запалени треви край монтанското село Николово. На разклона към селото пожарникарите открили около 5 дка сухи треви, обгърнати от пламъци. Огнените езици били обхванали и 78-годишната Илияна В. Униформените загасили огнището и спасили възрастната жена. Тя е с 1- 2 степен на изгаряне и най-вероятно е пострадала от запаления от самата нея огън.

Вечерта в понеделник – около 20 часа, пожарникарите от Лом получили зов за помощ от жители на крайдунавското село Добридол. В полето горял голям огън, който стигнал и до струпаните тръби за нов водопровод към пристанищния град и близките села. Огнеборците започнали борба с пламъците, които обхванали 10 от ВИК тръбите. 90 броя от тръбите са спасени, казаха от полицията. От години Лом е постоянно застрашен от водна криза заради многобройните аварии на стария изгнил водопровод към града.

След серия от протести и призиви за помощ правителството отпусна 1,6 млн. лева за нов водопровод. Част от тръбите вече са прокарани, а за следващите етапи са предвидени още 2,7 млн. лева. Само в понеделник в област Монтана са гасени 14 пожара, обхванали над 750 дка. При пожар в суха трева край село Мездрея е изпепелена барака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България