Огнен ад по Адриатика, порои в Халкидики и Истанбул

Природни бедствия се стовариха на Балканите, като адриатическото крайбрежие на Хърватия и Черна гора се оказа плен на горски пожари, а Северна Гърция и Истанбул бяха ударени от бури и порои.

Българското МВнР съобщи, че няма данни за пострадали българи в Гърция, но към генералното консулство в Солун се обърнали двама наши граждани, понесли материални щети и загубили документи. Най-засегнат бе вторият ръкав на полуостров Халкидики - Ситония, където за денонощие валежите достигнаха 180 л на кв. метър. Наводнени бяха пътища, а трафикът бе затруднен, на места блокиран. В Солун бе обявено бедствено положение. Много чужди туристи, най-вече българи и сърби, се изтеглили от Халкидики. Пороите в Северна Гърция отнеха живота на един човек, а румънски турист изчезнал в планината Олимп.

Същият циклон се изнесе на изток към Турция, като в Истанбул вчера сутринта паднаха 50 л на кв. метър, а до края на деня се очакваше на места валежите да достигнат 100 литра. Те причиниха наводнения на пътищата, заляха няколко квартала. Телевизии показаха хора, които плуват или се опитват да преминат през улици, по които водата носеше коли.

През това време хърватският адриатически град Сплит бе в огнен обръч, но усилията на авиация, пожарникари, военни, полицаи и доброволци не допуснаха пожарът да проникне в жилищни райони, въпреки че се наложи евакуация на мол. След заседание на кризисния щаб в града премиерът Андрей Пленкович обяви, че в ситуацията е под контрол. Той посочи, че Хърватия няма нужда от международна помощ, каквото поиска Черна гора за неутрализиране на огнената стихия, обхванала полуостров Лущица, на юг от Которския залив. Най-критична бе ситуацията около Тиват, опасност имаше и за Херцег нови.

Хърватският военен министър Дамар Кръстичевич подаде вчера оставка след критика от президента Колинда Грабар-Китарович, че армията е можела по-рано да се намеси, а не чак в понеделник следобед.

Междувременно огромни горски пожари в западната канадска провинция Британска Колумбия наложиха евакуация на около 40 000 души. Федералните власти обявиха, че са изпратили 200 самолети и хеликоптери, включително военни, а от Австралия са заминали за Канада 50 пожарникари, за да се борят заедно с 3000 техни канадски колеги с огнения ад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа