Огнян Герджиков: Служебното правителство има време да постави началото да положителните промени

Трудно бе за мен решението да стана служебен премиер. Приех, защото е безотговорно да откажеш, когато си обграден от толкова много доверие. Предложението дойде лично от президента Румен Радев без да има никакво влияние от партиите, дори от БСП. Ясно е, че служебното правителство има две много важни задачи - провеждането на честни и демократични парламентарни избори и председателството на страната ни в Европейския съюз. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков в предаването "Панорама" по БНТ.

За избора на министрите в служебния кабинет Герджиков коментира, че са подбрани единствено спрямо професионалния им опит и полезността им за управлението. "Министрите са експерти, малцина от тях са се докосвали до политиката, което не би се оказало пречка, а напротив. Те също бяха избрани единствено по преценка на президента Радев, дори и аз научих пълния им състав три дни преди оповестяването им. За смяна на областните управители съм мислил,но отново ще действам различно. До момента се очертават две практики - или пълната им смяна, или оставането им. Аз смятам, че и двата са погрешни. Тези от тях, които са спечелили общественото доверие, ще останат, а на останалите ще им бъдат разгледани досегашните действия", каза служебният премиер.

Герджиков отказа да определи позитивите и негативите на правителството на Бойко Борисов, като отбеляза, че най-правилният съдник е народът: "Разбира, се това управление допринесе немалко, а слабостите ще ги видим в близките дни", допълни той. По думите му ревизия на предишното правителство ще има, защото би било бягство от отговорност, ако министрите от служебното правителство не проверят дали има злоупотреби при обществените поръчки.

Според Герджиков времето на служебния кабинет не е много, но е и достатъчно да се "постави началото на добрите промени", които следващите управляващи могат да продължат. "Една от идеите, които имам, идва от инициатива на Българската стопанска камара, която се отнася за подпомагане на малкия и среден бизнес", допълни Герджиков.

"Най-болното място в нашата държава е образованието. Там инвестициите са най-важни и ценни. Недопустимо е, че в момента хиляди български граждани са напуснали класните стаи далеч преди навършване на 16 години. В здравната система нещата не са по-добри. Там дори и честните лекари са принудени да злоупотребяват, за да оцелеят", каза още Герджиков.

В отговор на въпроса дали поема риска служебното правителство да се превърне в жертва и универсално оправдание на политическите партии в предизборната кампания, той заяви, че вярва, че неутралността, но и силната воля на служебният кабинет са най-правилната формула.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика