Огнян Златев: Изключително подготвени сме за европредседателството

Страната ни е изключително подготвена за европредседателството. Това заяви Огнян Златев, ръководител на Представителство на Европейската комисия в България, по БНТ. По думите му, българските политици са достатъчно отговорни в такъв момент да забравят политическите си пристрастия и да си дадат сметка, че председателството на Съвета на ЕС е голям шанс за страна ни.

„Страдаме твърде много от ниско самочувствие и това, че все нещо не е ни е наред, нещо не се случва както трябва. Това са безспорно трагични събития, но колкото и грубо да прозвучи, подобни неща се случват навсякъде. Не виждам това да има отношение към страната на председателството“, коментира Златев по повод тежките криминални престъпления от последната седмица.

Относно позициите на страната ни по бюджетната рамка на ЕС за следващия програмен период, която ще бъде обсъждана по време на българското председателство, Огнян Златев каза:

„Важното е заедно с комисаря Гюнтер Йотингер да проведем този откровен разговор в ЕС, за да се намери най-добрият баланс. В някои от страните членки има мнение, че откъде на къде страните, които са нетни донорки трябва да дават повече, нека страните, които са нетни получателки да си намалят дела средствата, които получават“.

Според ръководителят на Представителство на ЕК у нас, няма никакви сигнали, че кохезионната политика на ЕС може да бъде свалена на по-ниско ниво. "Кохезионна политика ще има, въпросът е как ще бъде преформулирана“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика