Оголват границата с Турция поради недостиг на военни (ОБЗОР)

Контингент от специални сили на военните е бил изтеглен от границата с Турция. Това стана ясно в сряда при изслушване в Народното събрание на ресорния министър Стефан Янев за нивото на национална сигурност в страната. Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев изрази притеснение, че на мястото на отзованите части няма хора и нямало как да бъдат обучени други на тяхно място, когато се говори за специални сили.

Изтеглените военни са 30 души стратегически резерв, които сега се налагало да изпълняват други задачи. Над 200 кадри на армията са подпомагали полицията досега в охраната на границата. През 2017 г. обаче многократно са се увеличили ангажиментите на българските военни заради международното сътрудничество на страната ни, обясни Стефан Янев. По думите му отзоваването на специалните сили е било съгласувано с МВР.

Военният министър отчете, че от началото на годината на границата са хванати 294 нелегални мигранти. За сравнение за същия период на 2016 г. са заловени 1459 души, което е със 79,8% по-малко.

133 километра от оградата по границата с Турция са готови. Остават да се построят още 70, стана ясно от отчета на Янев. По думите му съоръжението все още не покрива цялата граница и не дава сто процента гаранция срещу наплива на бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България