Ограмотяват възрастни в Търновско

Ограмотяват възрастни в павликенското село Батак и в град Дебелец. Курсовете по четене и писане ще се провеждат в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Батак и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец. В класните стаи ще влязат над 16-годишни хора по проект „Нов шанс за успех” на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

23 лица вече са подали документи. Тринадесет от тях ще получават основни знания по предметите I - IV клас в школото в Батак и десет – в Дебелец. Курсът за ограмотяване е с хорариум 600 часа в 100 учебни дни. В следващите етапи на обучение ще има възможност за обучение на възрастни за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап V , VI или VII клас с хорариум 360 часа.

„Две са генералните цели. Едната е насърчаване на грамотността, а втората – създаване на по-добри възможности за включване на пазара на труда, подобряване качеството на живот и в крайна сметка реални възможности за учене през целия живот”, обясниха от Регионалния инспекторат на образованието във Велико Търново.

Проектът „Нов шанс за успех” е продължение на едноименния проект, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Близо 50 души от Великотърновска област в рамките на програмата в миналия етап бяха обучавани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони