Ограничават употребата на наргилета

Няма регламент в законите ни за пушене на растителни изделия

Министерство на здравеопазването създава междуведомствена работна група, която трябва да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Зам.-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ вчера обсъдиха научни доказателства, свързани с последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

След приключване дейността на работната група се очакват законодателни промени, които да регламентират контрол върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Оказва се, че е мода непълнолетни да пушат наргилета по заведения. При разследването на убийството на 11-годишната Никол в Бургас от полицията съобщиха, че скандалът със заподозрения Иван бил къде да пушат наргиле.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България