Ограничиха правата на частните изпълнители (обзор)

Длъжниците вече ще могат да плащат в рамките на съдебния процес и поискано плащане, без да стигат до частен съдебен изпълнител. Това са част от промените в ГПК, които депутатите приеха окончателно.

“Това е първият парламент, който се реши на важната стъпка и ограничи свръх правомощията на частните съдебни изпълнители”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Въвежда се пропорционалност между наложените репресивни и изпълнителни мерки върху длъжника и размера на дълга. С друга промяна се преустановява възможността да се продават имоти на безценица. Вече ще има възможност да се възразява срещу оценката на недвижимия имот, на която се продава жилището. Предвижда се още таван за таксите и разноските в изпълнителното производство за гражданите, които не са си платили след уведомяване.

Депутатите приеха на първо четене и поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Агенция “Митници” и общините ще могат да предоставят служебно по електронен път информация за наличие или липса на задължения. Измененията са свързани с намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за предоставяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България