Огромен Исторически парк отваря врати във Варна

Снимка: Архив

Пет епохи от човешката цивилизация оживяват в музей на открито на 22 юни

Пет епохи от човешката цивилизация ще оживеят на родна земя в първия по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен комплекс, който се шири на площ от 500 дка край Варна. На 33 км от града до с. Неофит Рилски в деня на лятното слънцестоене - 22 юни, ще бъде открит огромен Исторически парк. Създателите му твърдят, че той е най-големият в света, тъй като съществуващите по света подобни обекти или са възстановки на частично запазени крепости и дворци, или са изградени от бутафорни материали.

“В нашия парк са използвани само автентичните за различните епохи камък, дърво, мрамор и керамика, дори входът и административната сграда представляват каменна реплика на средновековна крепост”, поясни пред “Труд” Ивелин Михайлов, инициатор на проекта и изпълнителен директор на “Исторически парк” АД. Икономистът, за който историята е страст и хоби, работи по идеята от 8 години, а преди 3 години я тества с малък прототип - неолитно селище, което вече се радва на голям интерес от страна на български и чуждестранни посетители и туроператори.

Стартът на строителството на Исторически парк бе даден през 2017 г. Това лято ще бъде отворена първата от общо пет зони. Тя ще предлага пътуване назад във времето до неолита и халколита, когато прадедите ни са започнали да отглеждат домашни животни и културни растения, да ползват метални вместо каменни инструменти и оръжия и постепенно са заменили родовообщинния строй с държавно управление. В наколни селища посетителите ще могат да видят оръдията на труда, облеклата, интериора и храната, с която са се препитавали древните. Там ще бъде изложени и символите на първата цивилизация - прототип на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, както и първият златен жезъл - символ на царската власт.

Съседна зона ще представя развитието на обществото през бронзовата и желязната ера, когато по българските земи е процъфтявала тракийската култура. В парка тя ще е представена чрез тюрзис /тракийски дворец/ с военни помещения, три гробници и пълноразмерна възстановка на храм на Богинята майка. Финалът на първия етап ще са укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути - от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска. “90% от обектите са готови, предстои озеленяване и оформяне на зоните за забавления, интерактивни игри и отдих край езерото. В деня на откриването ще има богата тематична програма на няколко сцени. Надяваме се с Исторически парк да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни, а в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес”, обясни Ивелин Михайлов.

Дотук в реализацията на амбициозната идея са се включили 4000 души - археолози, писатели, музиканти, скулптори, занаятчии, възстановчици и историци. Цялостното художествено изпълнение на проекта е възложено на “Трежър” ООД - компания с доказана експертиза в областта на археологията, историята и скулптурата. Консултанти на различните етапи са проф. Иван Маразов, проф. Маргарита Ваклинова, проф. Хитко Вачев, доц. Николай Нинов, както и членове на сдружението за исторически реконструкции “Величие”. През 2016 г. то монтира паметник на брата на хан Аспарух - хан Алцек, в малкото южно италианско градче Челе ди Булгерия.

“Всяка година на 7 юни ходим там. Хората знаят, че имат български корени, дори децата в началния курс вече учат български език”, гордее се Михайлов. В цялостен вид замисленият от него парк трябва да бъде готов в края на 2022 г. Дотогава ще бъдат изградени останалите зони. Една от тях ще показва величието на Първото българско царство с възстановка на столицата Плиска, скрипториум, казарми, ранна православна църква, царска беседка, пазар и дворцов комплекс. Там акцент ще бъде поставен и върху създаването на българската азбука, като посетителите ще могат да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица. Реплика на Царевец с царска православна църква, три типа бойни кули и дворцов комплекс ще показва културата на Второто българско царство. В автентичен болярски стил в съседство ще работи и Страноприемница, където туристите могат да похапнат традиционни български ястия и да пренощуват, тъй като подробното разглеждане на комплекса, когато бъде завършен, би отнело 2-3 дни.

Последна в огромния комплекс ще бъде изградена най-пищната зона - Рим. В нея ще има агора - открит площад с каменна крепостна стена, покрит с бял и черен мрамор, закрит театър и амфитеатър с ложето на императора, римска вила с басейн и мозаечни подове. Обектът ще отвори за посетители за сезон 2023 г., а идната пролет ще заработи и конната база “Величие”.

“Тогава очакваме сериозен ръст на чуждестранните посетители. Работим с много туроператори, специализирани в културния туризъм. Първите гости от чужбина, които ще видят парка тази година, ще са румънци, както и летуващи организирано на морето немци, французи и руснаци. Но преди всичко очакваме българите”, каза Ивелин Михайлов. За да могат повече нашенци да разгледат цялата експозиция на открито, екипът на “Исторически парк” АД е пуснал авансово в продажба златни семейни и индивидуални карти на цени от 50 и 20 лв. Те гарантират твърди и по-ниски цени за вход за период от 10 г. Ще се продават до отварянето на парка, входът за който тази година ще е 30 лв.

“След завършването му обаче цената неминуемо ще се повиши, защото продуктът ни е по-скъп от западните му аналози и няма как да поддържаме социална цена”, категоричен е Михайлов.

 

Традиции

Антична кухня и езда в музея

Обучения в древни бойни умения ще забавляват посетителите

Занаятчийски курсове, исторически възстановки, обучения в древни бойни умения ще забавляват посетителите на Исторически парк. Най-малките ще пробват уменията си да стрелят с лък, да правят глинени маски и да месят тракийски питки. За запалените по историята в киносалон ще вървят прожекции на късометражни авторски филми, правени специално за посетителите на парка. В зоната за интерактивни забавления гостите ще могат да яздят кон, облечени в старинни дрехи. А в конната база с площ от 50 дка - да наблюдават надбягвания, древни бойни техники или сами да се повозят в тракийска колесница, теглена от 4 коня. За гастрономите са предвидени ресторанти, в които ще се предлага автентична тракийска, византийска, прабългарска и славянска кухня. За приготвянето на ястията ще се ползват натурални родни продукти и подправки, а ценителите на гроздовите еликсири ще могат да се насладят на римско медено вино, поднесено от сервитьори, облечени в характерни за епохата облекла. Още преди откриването на парка екипът му е издал 100 комикса и енциклопедии за деца и възрастни, проследяващи българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведени на 7 чужди езика, а целта е богатството на българската култура да бъде популяризирано в цял свят.

 

Поминък

Атракционът ще даде хляб на 1000 души

Край него се строи и комплекс от 170 средновековни къщи за отдих

Нов поминък на жителите на Неофит Рилски и цялата община Ветрино ще даде Исторически парк. След завършването му там ще работят над 1000 души. Огромният атракцион ще осигури възможност за съхраняване на стари занаяти и обучение на специалисти в сферата на културно-исторически туризъм. Уроци и практики на открито за ученици и студенти, зелени училища за децата и конгресни прояви ще допълват цикъла от услуги, които ще предлага паркът. Край него се строи и комплекс от 170 средновековни къщи за отдих, какъвто досега не е изграждан в България. Идеята е посетителите да се потопят в прекрасния свят на Второто българско царство. За строителството се ползват камък, дърво, керамика и тухли, а баните се облицоват с плочки, демонстриращи високото качество на българските керамични школи. Тематични акценти, показващи достиженията от тази епоха, ще има в интериора и дори в съдовете и приборите, с които ще са оборудвани къщите. На зелено вече ги купуват българи и чужденци, като повечето клиенти са нашенци.

 

Финанси

Инвестицията в парка набъбна двойно

Очаква се годишно да го посещават над 400 000 души

Първоначалната стойност от 50 млн. евро, на която се оценяваше при стартът Исторически парк, вече е в миналото. Реално изграждането на културно-историческия атракцион ще глътне двойно повече средства, тъй като материалите и всички консумативи поскъпват непрекъснато, а компромис с качеството няма да правим, обясни Ивелин Михайлов. Той се надява на бърза възвращаемост на вложените средства, тъй като авансовият интерес към парка е голям. Още в проектна фаза той е приет за член в най-голямата организация на откритите музеи в света EXARC. Очаква се годишно да го посещават над 400 000 души. Сериозен интерес към комплекса на два пъти са проявявали китайски инвеститори, но до сделка не се стигнало, тъй като искали да придобият собствеността върху голяма част от парка. “Счетохме това за неприемливо. Към днешна дата “Исторически парк” АД е 100% българска компания”, категоричен е Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм