Огънят край село Сакарци се разгоря наново, продължава гасенето край селата Срем и Черничино

Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена, съобщиха от пресцентъра наОбластната администрация.

Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство и допълнителната помощ от Кърджали и Елхово са включени в потушаването на четирите действащи огнища на пожари в региона.

В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка.

Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина, се развива към село Варник и все още не е локализиран. Там повече от 12 часа работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград.

Продължава гасенето на пожарите край Сакарци, Срем и Черничино – засега няма опасност за населени места, съобщиха от  Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). В село Сакарци, община Тополовград, пожарът бе локализиран в сряда вечерта на площ 800 дка. В момента е тръгнал леко към село Хлябово, допълнително са изпратени автомобили с висока проходимост и пожарни. В момента се работи по ограничаването и ликвидирането му.

При пожара в района на село Срем, община Тополовград, на място работят пет противопожарни автомобила, като са включени автомобили от Елхово допълнително. Изпратени са от Горското стопанство в Елхово допълнителни сили и средства.

Друг пожар, който гори на територията на област Хасково, е в района на село Черничино, община Ивайловград. Един автомобил с висока проходимост на Горско стопанство и 10 служителя от РД ПБЗН – Хасково и четири служители от Крумовград работят по погасяването му. „В момента се работи усилено. Площта е около 300 дка в момента, предимно широколистна гора, низово“, допълни комисар Бързилов от  Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН).

Той увери, че засега населените места не са застрашени от огъня. Според него в област Хасково се очертава да е тежко положение.

„Може би тежко ще бъде и утре, защото там от прогнозата дават най-висока степен от пожарен риск“, каза комисар Бързилов и апелира населението да не пали в сухи треви огън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България