Одобрени са позиции за две заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“, което ще се проведе на 27 февруари в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На него ще бъдат обменени мнения по публикувания от ЕК пакет „Чиста енергия за всички европейци“, съдържащ законодателни предложения в областта на електроенергийния пазарен модел, енергията от възобновяеми източници, енергийната ефективност и управлението на Енергийния съюз. Очаква се ЕК да представи втори доклад за състоянието на Енергийния съюз.

Малтийското председателство на Съвета ще информира министрите за актуалното състояние на преговорите по текущи досиета като мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, както и за определяне на нормативна рамка за етикетиране на енергийната ефективност.

Одобрена беше и позицията на страната за заседанието на Съвета по околна среда, което ще се състои на 28 февруари в Брюксел.

Очаква се да бъде обсъдено предложение за директива за изменение на Директива 2003/87/ЕО с цел засилване на разходоефективните намаления на емисии и на нисковъглеродните инвестиции. Министрите ще коментират също изпълнението на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие. Те ще обсъдят екологизирането на Европейския семестър и ще направят преглед на изпълнението на законодателството в областта на околната среда. Ще бъдат обменени мнения по въпроси, засягащи възможностите за по-добро използване на Прегледа като инструмент за ефективно изпълнение на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България