Одобрени са резултатите от българското участие в заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри резултатите от българското участие в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, което се проведе на 20 юни в Люксембург, съобщиха от МС.

Акцент беше подготовката на заседанието на Европейския съвет на 22-23 юни. Одобрена беше и 18-месечна програма на Съвета на ЕС за периода 1 юли 2017 г. - 31 декември 2018 г., представена от Триото председателства Естония, България и Австрия. Одобрени бяха също текстовете на Специфичните препоръки по страни в рамките на Европейски семестър. Обсъди се напредъкът по прилагането на Междуинституционално споразумение за по-добро законотворчество.

Съвeтът на ЕС „Общи въпроси“ проведе и заседание по член 50 на Договора на ЕС. Главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние представи информация за проведения първи кръг преговори за оттегляне на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия от ЕС. Обсъдена беше също процедурата, водеща до вземането на решение относно преместването на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

На 6 и 7 юли в Талин, Естония, на неформално заседание се събра Съветът „Правосъдие и вътрешни работи“. В част „Вътрешни работи“ бяха проведени дискусии относно актуалната обстановка в Италия, реформата в общата европейска система за убежище, политиката в областта на връщането, оперативната съвместимост на европейските бази данни в сферата на правосъдието и вътрешните работи, съхранението на трафични данни за нуждите на правоприлагащите органи. В частта „Правосъдие“ бе обсъдена продажбата на стоки онлайн, както и проблемите с конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България