Одобриха нова система за електронен прием на първолаци във Варна

Кака или батко в мечтаното училище осигуряват приема, независимо от адреса

Нова система от правила за електронен прием в първи клас за следващата учебна година одобриха съветниците от комисията по наука и образование към местния парламент във Варна. Тя отменя приетата миналата година, като корекциите са в тон с изискванията на МОН.

Според тях освен живеещите близо до дадено училище с най-голям шанс за вход ще са и децата, чиито братя или сестри до 12 г. посещават същото учебно заведение, независимо от кой квартал са. Те влизат в т.нар. първа група, където са и бъдещите първолаци с постоянен или настоящ адрес в района на училището от поне 3 г. Във втора група са децата, чиито адресни регистрации са от 1 до 3 г., в трета са живеещите в района от по-малко от година, а в четвърта - тези, които са от други квартали.

С новата система се въвеждат и допълнителни бонуси, ако броят на класираните надвиши този на свободните места. Тогава, освен сираците, предимство при записването ще имат и полусираците.

Допълнителни точки са предвидени и за децата от многодетни семейства. Остават в сила бонусите за завършилите подготвителни групи в даденото школо, за деца с трайни увреждания и за тези, чиито каки и батковци над 12 г. посещават същото училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони