Одобриха промени в постановлението за координация по въпросите на ЕС

Правителството одобри изменения в постановлението, което регламентира координацията на институциите по въпросите на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на МС.

Част от промените отразяват новата структура на Министерския съвет, а друга от тях прецизират отговорностите по представителството на България на заседанията на Съвета на ЕС.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представлява страната ни на заседанията на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Външни работи“. Тя ще отговаря и за внасянето в МС на позициите за заседанията на Европейския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще участва в заседанията на Съвет „Общи въпроси/Кохезионна политика“.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще представлява страната ни на заседанията на Съвет „Общи въпроси“, когато темите са свързани с ротационното председателство на ЕС.

С измененията в постановлението министър Павлова е определена за председател на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) към МС.

Регламентира се и преобразуването на временната работна група към СЕВ, която отговаря за изготвянето на позиции и участието на българската страна в преговорите за оттегляне на Великобритания от ЕС, в постоянна, тъй като процесът на преговори по Брекзит навлиза в своята същинска фаза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика