Одобриха 2,26 млн. евро за щетите от наводненията

Евродепутатите одобриха предложението на Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) на България да бъдат отпуснати 2,26 млн. евро за справяне със щетите от наводненията в Бургас и региона от есента на миналата година. Гласуването мина днес по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Припомняме, че с 31 гласа “за” Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри отпускането на средствата по линия на Фонд “Солидарност”. Сумата ще покрие разходи по възстановяване на инфраструктурата в област Бургас.

През октомври миналата година поройните дъждове взеха 5 жертви и засегнаха близо 6000 души от Бургаско. Проливните дъждове нанесоха големи щети на над 140 къщи и на общинската инфраструктура. Средствата от европейския фонд “Солидарност” ще покрият разходи по възстановяването на общинската инфраструктура, включително мостове, водоснабдяване и канализация, почистване на речни корита и възстановяване на здравна и социална инфраструктура.

Фонд “Солидарност” на Европейския съюз е създаден за реагиране при големи природни бедствия и като израз на европейската солидарност с регионите, засегнати от бедствия в рамките на Европа. Фондът бе иницииран в резултат на сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 г. Оттогава той е бил използван при 80 различни бедствия, породени от природни катастрофи като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша. До момента Фондът е предоставил помощ на 24 различни европейския държави в размер над 5 млрд. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България