ОЗИРИС-РЕкс се сближава с Бену (ИНФОГРАФИКА)

Апаратът ще докосне астероида, за да вземе проби

Мисията приключва през 2023 г.

ОЗИРИС-РЕкс бе изстрелян на 8 септември 2016 г. с помощта на ракетата-носител “Атлас V” от Кейп Канаверал.

Мисията на космическия апарат на НАСА – ОЗИРИС-РЕкс, е да докосне повърхността на астероида Бену, за да вземе проби, които през 2023 г. трябва да бъдат доставени на Земята в специална капсула.

От повече от 500 000 астероиди в Слънчевата система, Бену е сред няколкото с елиптична орбита, като прави пълна обиколка на Слънцето за 1,2 земни години. Открит е на 11 септември 1999 г., а по-късно е наречен Бену на митичната египетска птица, която е символ на възраждането и днес е по-известна като феникс.

Още тогава НАСА го обявява за потенциално опасен за планетата ни, като падането му би било еквивалентно на взрив с мощност 1150 мегатона в тротилов еквивалент. За сравнение най-мощното взривно устройство, изпитано от човечеството - руската Цар-бомба, е била с мощност 58 килотона. Шансът това да се случи в обозримото бъдеще от близките 100 г. обаче е минимален.

ОЗИРИС-РЕкс (акроним свързан с едноименния древноегипетски бог) е изстрелян на 8 септември 2016 г. Преди това той надвива в конкурс две други мисии - за кацане на Луната и на Венера. През февруари апаратът ще направи серия от маневри по сближаване с Бену, за да картографира повърхността му и да избере най-подходящото място за вземане на проби.

През лятото на 2020 г. роботизирата двуметрова ръка ще докосне Бену, за да вземе 2 кг реголит, който може да крие тайни за възникването на живота на Земята. Капсулата с пробите трябва да кацне в щата Юта през септември 2023 г.

Стойността на мисията е около 800 млн. долара, които не включват ракетата-носител “Атлас V” за около $183,5 млн. Производител на тежкия над 2000 кг (включително горивото) апарат е американския консорциум “Локхийд Мартин”.

58-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука