Около 100 хиляди домове са пострадали от бурята "Харви"

Белият дом ще поиска рекордна сума за възстановяване на щетите

Около 100 хиляди домове са пострадали от тропическата буря "Харви", която засегна южната част на Съединените щати. Tова съобщи президентският съветник по вътрешната сигурност Том Босърт.

Белият дом се готви да поиска от Конгреса първоначален пакет от 5,9 млрд. долара за възстановяване на пострадалите райони. Предложението е на президента Доналд Тръмп и то е било обсъдено в Белия дом с ключови представители на Републиканската партия. Високопоставен представител на администрацията каза, че планът ще бъде изпратен днес в Конгреса, а двете камари вероятно ще гласуват следващата седмица.

Заради последиците от "Харви" цените на бензина се повишиха в САЩ и от миналия петък са скочили с почти 30 на сто. Близо една трета от петрола се обработва в рафинериите по крайбрежието на Тексас. Няколко от тях се наложи да спрат дейността си заради наводнения и спирания на тока. По данни на американското министерство на енергетиката вчера сутринта не са работили десет рафинерии. Още шест се опитват да заработят отново, но това може да отнеме няколко дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка