Окончателно оправдаха антимафиот, съден като информатор

Снимка: Архив

Върховен касационен съд окончателно произнесе оправдателна присъда за антимафиот от Шумен, който беше съден за разгласяване на инфорамция. Сагата продължи дълго - само в Окръжен съд-Шумен по секретното дело е имало 12 съдебни заседания.

Сега върховните магистрати оставят в сила решение на Апелативен съд–Варна, с което се потвърждава постановената по делото оправдателна присъда на Шуменски окръжен съд за С.Неделчев.

Делото бе образувано в края на 2016 г. по внесен обвинителен акт, според който служителят в сектор БОП - Шумен през периода декември 2010 г. - март 2011 г., при условията на продължавано престъпление разгласил информация, представляваща държавна тайна. Спореда запознати, става дума за изнасяне на информация до лица, чийто провеки предстоят.

В Шумен делото се гледа при закрити врати, заради гриф за секретност и продължи 15 месеца, в които бяха проведени 12 съдебни заседания и приключи с оправдателна присъда. Тя бе протестирана от прокуратурата пред Апелативен съд – Варна, който с решение от месец август 2018 г. потвърди, като правилен и законосъобразен съдебният акт на Шуменския окръжен съд. Така делото стигна и до Върховния касационен съд, които в рамките на касационната проверка не намерил нарушения на процесуалните правила при разглеждането на делото, при анализа на доказателствата и направените от предходните инстанции правни изводи. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право