Окончателно: Турция отменя извънредното положение на 18 юли

Ибрахим Калън

Турция ще отмени идната седмица извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през лятото 2016 г., което даде разширени правомощия на правителството за задържане на заподозрени, съобщи днес президентският говорител Ибрахим Калън, предаде БНР.

„Сегашното извънредно положение свършва в нощта на 18 юли. Президентът не желае то да бъде удължено“, каза Калън пред репортери след първото заседание на новото правителство на президента Реджеп Ердоган, който в понеделник положи клетва за втори мандат, в който има увеличени правомощия.

По време на извънредното положение, което бе удължавано 7 пъти сред неуспешния пуч срещу Ердоган бяха уволнени над 110 000 служители в публичния сектор, а десетки хиляди други бяха временно отстранени.

Това бе критикувано от Запада, но властите в Анкара обясниха, че това е необходимо, за да бъде изкоренен „вируса“, посят от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в администрацията и другаде.

Гюлен, който живее в САЩ, отрича обвиненията, че стои зад опита за преврат.

Калън добави, че отмяната на извънредното положение няма да отслаби борбата на Турция срещу тероризма, която обаче ще продължи в съответствие със законите в тази сфера. То посочи, че при друга „извънредна заплаха извънредното положение може да бъде върнато“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа