Окосиха и напръскаха срещу кърлежи Петрова нива

Петрова нива вече е готова за събора в събота. Тя е окосена и напръскана с препарати срещу кърлежи и бълхи. По традиция, още от петък за събора ще прииждат хора и палатки ще бъдат опънати в красивата и легендарна местност на Странджа планина.

"От месец екипи на общината подготвят всичко за събора. Надявам се да дойдат много хора, за да се поклоним пред подвига на илинденци- преображенци и да се пречистим. И тази година съм забранил чалгата, улични търговци няма да има. Останалите разчитам да сложат нормални цени, защото е пошло на такова място и на такъв празник да има търгаши, които да не се съобразяват с възможностите на хората", каза пред Труд кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Тази година на събора, който ще отбележи 113 години от Илинденско- Преображенското въстание, се очакват 2500- 3000 души. Сред търговците най- много ще са тези, които представят местните занаяти, характерни за Странджа - грънчарство, кожарство, музикални инструменти- тъпани и гайди, ножарство, както и прочутите "Клопки" или още "клопоти"- звънците, които се слагат на животните, за да не се губи страдото при паша.

Паметникът на Петрова нива вече е ремонтиран със дарителски средства, след като преди година лично кметът Илиян Янчев би тревога, че е започнал да се руши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България