Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд двама заради тежка катастрофа

Снимка: Архив

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Георги Х. и Белма А. Те са обвинени за това, че на 27.04.2018 г. на първокласен път, находящ се след пътен възел „Крайморие“ – Созопол, в посока с. Маринка, обл. Бургас, при условията на независимо съпричиняване по между си при управления на моторни превозни средства нарушили правилата за движение и допуснали пътнотранспортно произшествие, и по непредпазливост причинили смъртта на жена (баба на обвиняемата) и средна телесна повреда на дете (като и двамата пострадали са пътували в автомобила на обвиняемата) – престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 27.04.2018 г., Георги Х., който работел като куриер, се прибирал към гр. Бургас, след изпълнена доставка, със служебен товарен автомобил марка „Рено Мастер“. Около 10.00 ч., на същата дата – 27.04.2018 г., той подминал с. Маринка, и поел по първокласен път І-9 за гр. Бургас. Времето било слънчево и ясно, а пътната настилка била суха.

В същото време, Белма А. пътувала по първокласен път І-9 към Турция, през гр. Малко Търново от с. Преображенци, обл. Бургас, като управлявала лек автомобил марка „Ауди А4“, собственост на баба й – пострадалата жена. Последната пътувала в автомобила на предна дясна седалка, на задната седалка зад водача пътувала друга жена с две деца, едното от които също е пострадало от инцидента.

Пътят в района на местопроизшествието – км.248+1 на първокласен път І-9, след пътен възел „Крайморие“ в посока с. Маринка, бил с две платна за движение, разделени помежду си с прекъсната линия и непрекъсната линия, прав участък, с лек наклон при изкачване по посока с. Маринка, суха асфалтово-бетонна настилка.

Обвиняемата управлявала автомобила в дясното платно по посока с. Маринка, Бургаска обл., със скорост от около 74 км/ч, а в насрещното платно по посока гр. Бургас със скорост от 80 км/ч се движел управлявания от обвиняемия товарен автомобил марка „Рено Мастер“.

По неизяснена причина, товарният автомобил, управляван от Георги Х. навлязъл частично в насрещната лента за движение, на около 47 м. от мястото на удара. В този момент, управлявания от обвиняемата автомобил бил на около 43 м. от мястото на удара или дистанцията между двата автомобила била около 90 м.

Свидетелката, пътуваща на задна седалка в автомобила на Белма А. видяла насрещно движещия се товарен автомобил на Георги Х.и как същия внезапно навлязъл в тяхното платно за движение, а обвиняемата възприела маневрата на Георги Х., като опасност в нейната лента и вместо да намали скоростта и да спре, предприела промяна на посоката си за движение, чрез завъртане на волана наляво спрямо посоката си на движение и навлизане в насрещната лента.

В същото време Георги Х. предприел връщане в собствената си лента, но като видял навлезлия в неговата лента лека автомобил управляван от Белма А., предприел ново отклоняване на автомобила наляво по посоката си на движение, към насрещната лента. Въпреки това последвал удар между двата автомобила, от който настъпил посочения вредоносен резултат.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 10.12.2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право