Окръжни магистрати увеличиха двойно присъдите на шесторка телефонни измамници

Окръжният съд във Велико Търново увеличи почти двойно присъдите на шестима телефонни измамници, след като Районната прокуратура в старата столица обжалва наказанията им, постановени на първа инстанция.

Пантилей В. Е. , Иван В. Д. , Пламен Н. З. , Мариян Н. Х., Митко Я. Н. и Ангел Д. Д. бяха признати за виновни от Районния съд за това, че в рамките само на няколко дни през март 2015 г. успели за излъжат наивници от селата Пчелище, Паскалевец и Полски Сеновец по схемата „пари за операция на близък” и така да получат общо 6400 лв.

Магистратите присъдиха за Пантилей В. Е. 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Иван В. Д. - 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Мариян Н. Х. - 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Митко Я. Н. - 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи условно с изпитателен срок от 4 години, за Пламен Н. З. - 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим и за Ангел Д. Д. - 9 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което отложи условно с изпитателен срок от три години. При ареста на телефонните измамници в тях били открити общо 23 СИМ – карти на трите мобилни оператора, както и 9 апарата. Те са конфискувани от Районния съд във Велико Търново в полза на държавата.

Престъпната шесторка отмъкнала от едната жертва спестените и 500 лв. за погребение. Другата измамена била толкома уплашена за здравето на дъщеря си, че чак събудила 13-годишната си внучка в 5 ч. сутринта да диктува на измамниците по телефона серийните номера на банкнотите, с които по-късно се разделила.

Въззивното дело в Окръжен съд - Велико Търново е образувано след протест от Районна прокуратура - Велико Търново.

Така окръжните магистрати увеличили от три на пет години ефективната присъда на Пантилей В. Е., с прякор „Панделата”. Мъжът е от Полски Тръмбеш, българин, неженен, със средно образование, не работи и няма трайни доходи. Осъждан е до сега общо деветнадесет пъти, дванадесет от които за извършени от него престъпления против собствеността.

Подсъдимият Иван В. Д. не работи и няма трайни доходи. Осъждан е четири пъти само за извършени от него престъпления измама. Вместо две години затвор, Окръжен съд – Велико Търново е постановил да лежи три години.

Пламен Н. З., който вече е осъждан четири пъти за кражби и измама, е с двойно увеличена присъда - от една година затвор наказанието става две години.

За четири години, вместо за две в затвора отива и Мариян Н. Х., който вече е осъждан пет пъти, в т.ч. и за кражба и измами.

Подсъдимият Митко Я. Н., с прякор „Кучката”, вместо две години, отложени в период от четири, получава наказание от три години, отложени за период от 5 години.

Ангел Д. Д. също е с нова присъда – вместо 9 месеца, отложени за срок от 3 години, е наказан със затвор от две години, които съдът отлага с 4 – годишен период.

Решението на Окръжния съд в Старата столица не подлежи на обжалване и протест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право