ОЛАФ погна Гърция за измами

Бежански лагер в центъра на разследване на злоупотреби с еврофондове

Вестник подозира бизнес кръг около министъра на отбраната

Европейската служба за борба с измамите разследва потенциални злоупотреби с фондове на ЕС, отпуснати за храни за бежанци в Гърция, потвърди говорител на агенцията пред сайта “Политико”.

Новината идва след задържането в събота на 3-ма журналисти от гръцкия в. “Филелефтерос”, публикувал статия за предполагаеми кражби на средства за приемни центрове за мигранти. Арестът бе извършен след иск за клевета от страна на военния министър Панос Каменос, а по-късно журналистите бяха освободени. Вчера Еврокомисията потвърди, че е предала сигнал за злоупотреби на ОЛАФ, тъй като не е компетентна да вади заключения по въпроса.

“Тъй като разследването продължава, не можем да коментираме подробности около него на този етап”, каза говорителят на ОЛАФ, който подчерта, че все още няма сигурни данни за извършена измама. От пика на мигрантската криза през 2015 г. Атина е получила 1,6 млрд. евро помощи от ЕС.

Според “Филелефтерос” бизнесмени, близки до министъра на отбраната Каменос, получили част от еврофондовете посредством договори за осигуряване на храни и други услуги. Често те изобщо не участвали в търгове за поръчките. Вестникът твърди, че в центъра на злоупотребите е лагерът “Мория” на остров Лесбос. “Трябваше да бъде построено нещо като “Хилтън”, а вместо това получихме “Мория”, която е национален срам”, заяви главният редактор на изданието Панайотис Лампсиас.

Каменос, който е лидер на дясната националистическа партия “Независими гърци” - коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА, отрича да са допуснати нередности. И настоява за публично извинение от страна на “Филелефтерос”. Лампсиас отхвърли подобна възможност и се закани да продължи да нищи случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа