Олимпийският огън бе запален в Благоевград (СНИМКИ)

Начело на почетна обиколка застана Елица Янкова

Българската състезателка по борба свободен стил и медалистка от олимпийските игри в Рио 2016 Елица Янкова запали символично Олимпийския огън в парк „Бачиново“ в Благоевград.  В събитието взеха участие десетки деца, ученици, студенти. След като символично бе запален огънят, заедно всички направиха обиколка на езерото. Щафетно  факлата бе предадена на лекоатлета Иво Балабанов, който бе участник на Олимпийски младежки игри в Нянджин през 2014 година. Всички участници в събитието получиха тениски с олимпийския символ и Международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и от българския председател на организацията Стефка Костадинова.

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет /МОК/. През 1987 г МОК насърчава НОК да отбелязват Международният олимпийски ден с различни инициатива. Инициативата, която е традиционна се организира от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на БОК и Община Благоевград.

На конгрес проведен от 16 до 23 юни 1894 г. в Сорбоната той представя своите идеи на международната общественост. В последния ден на конгреса е решено, че „първите съвременни Олимпийски игри“ ще се проведат през 1896 г. в Атина – в страната-родоначалник на игрите Гърция. С цел да организира игрите е основан Международният олимпийски комитет (МОК). Първият президент на Комитета е гъркът Димитриос Викелас, който е президент до края на първите Летни олимпийски игри. Генерален секретар е барон дьо Кубертен.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България