Омбудсманът Диана Ковачева в Сливен за паниката сред родителите: Това, което се случи, е свързано с по-ниското доверие към институциите

Омбудсманът Диана Ковачева и екипът й запознаха медиите с резултатите от проведените срещи в Сливен.

„Това, което се случи преди дни, е тревожна ситуация, защото се внушават страхове на хората. То е свързано с по-ниското доверие към институциите и то – специализираните институции за закрила на детето. Може би там трябва да се работи“, заяви омбудсманът Диана Ковачева при посещението си в Сливен по повод масовата паника сред родителите на деца от уязвимите групи, които ги прибраха от училище заради фалшиви слухове, че социалните служби щели да ги вземат от семействата им. Ковачева препоръча да се работи за индивидуалната оценка на всяко дете.

„Трябва да се повишава капацитета на човешкия фактор – да се повишава образователната квалификация на социалните работници, обучението им. Условията на труд, при които работят, също не са за подценяване“, подчерта тя. Работата на институциите трябва да е насочена най-вече в подкрепа на семейството, защото едно дете се чувства най-добре в семейна среда.

Омбудсманът оцени реакцията на институциите по време на кризата с масовото прибиране на децата от училища и детски градини като адекватна. „Смятам, че те се намесиха по адекватен начин и слава богу, днес децата са в училищата по данни на областния управител на Сливен Чавдар Божурски, с когото имахме среща. Много е важно в този момент да се направи анализ какви са причините да се стигне до тук“, отбеляза Ковачева. През годините институцията на омбудсмана е правила препоръки относно начина, по който работи системата за закрила, тъй като тя е ориентирана най-вече към поемането на рисковете, но превантивният елемент се губел.

Жалбите от граждани на Сливен и областта до омбудсмана, свързани с проблеми на децата, се отнасяли предимно до семейно-правните отношения и контактите с отделите за закрила на детето, отбеляза Ева Жечева, директор на дирекция „Правата на детето“ към омбудсмана. В тази област има системни проблеми, които трябва да бъдат решени, и те не са само резултат от действията на социалните служители. Постъпвали са още оплаквания за насилия в училище и детски градини, а дискриминация срещу деца от ромски произход и за качеството на грижата в центровете за настаняване от семеен тип. Предстоят проверки в голяма част от центровете в страната, особено за деца с увреждания.

Усилията на омбудсмана и екипът му са насочени към навлизането на медиацията в семейните спорове, за което вече са отправени препоръки към правосъдното министерство. Темата се обсъжда и във ВСС.

Диана Ковачева и екипът й бяха в Сливен, където осъществиха изнесена приемна. Разговаряха и приеха жалби и сигнали на 20 граждани. Преди това посетиха сливенския затвор, който е единственият в страната за лишени от свобода жени. Там са разговаряли с 50 затворнички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България