Омбудсманът: Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора, нужно е законодателно решение

„Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора“. Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Районната прокуратура в Пл овдив се самосезира и разпореди незабавна проверка след телевизионен репортаж, в който са и знесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция в Пловдив. Продължават проверките и в д ома в Горско Косово.

По думите на омбудсмана кметовете са тези, които трябва да са активни и да търсят финансиране, както и да контролират тази децентрализирана услуга:

„Да допуснеш подобно отношение е нечовешко“.

Диана Ковачева отбеляза, че прокуратурата ще установи причините за високата смъртност в тези домове, но че тази смъртност е показателна за липсата на ясни критерии за начина на прием:

„Директорът на дома в Горско Косово изнесе информация, че един човек е приет в 2.00 часа през нощта и е починал в 2.45 часа, следва въпросът - как този дом може да окаже помощ на такъв човек. Това не е хоспис. Има ли разграничение? Защото това е социална услуга“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България