Омбудсманът иска промяна в Закона за земеделските земи

Мая Манолова се срещна с хората в Генерал Тошево, които протестират срещу добива на газ

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за опазването на земеделските земи, за да се гарантира, че плодородният чернозем няма да бъде на прицела на инвестиционни намерения за добив на нефт, газ и други подземни богатства. Това стана ясно от посещението й в Генерал Тошево, където  се срещна и разговаря с местните жители по тяхна покана.

С нея беше и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Мая Манолова заяви готовност да направи законодателно предложение в НС и ще настоява то да бъде обсъдено и гласувано в спешен порядък. Трябва да има правило, което се спазва от всички, а не да се разчита само на декларации и мораториуми, каза омбудсманът. Според нея докладът по ОВОС не е убедил никого, че добивът на газ в района е безопасен, и с хората, с които е разговаряла, всички са били против. Тя ще настоява институциите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума, който ще се проведе на 17 декември в Генерал Тошево.

След серия от протести местните жители ще могат да участват в допитването и да кажат дали са "за" или "против" инвестиционните предложения на „Русгеоком БГ" ЕАД  за експлоатация на находището, което е в землището на 18 населени места в Добруджа. За да е валиден местният референдум, трябва да се съберат гласовете на минимум 5406 души от общо 13 500.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България