Омбудсманът Мая Манолова: Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени в НОИ

Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени в НОИ за изплащане на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работници от предприятия в несъстоятелност. Това обяви в сряда в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова, която имаше изнесена приемна с граждани.

По думите на националния омбудсман, потърпевшите работници са от цялата страна, преобладаващо от частния сектор, като средно на работник се падат около две до три неизплатени заплати за общо около 1500 лева. Манолова припомни, че работници с неиздължени възнаграждения след 15 февруари 2015 година могат да подават заявления към НОИ, като всеки момент в Държавен вестник ще бъдат обнародвани приетите от депутатите поправки в трудовото законодателство за изплащане на парите им от фонда.

"Тримесечен е срокът, в който сумите ще се изплащат или до 15 май тази година", предупреди Манолова и дори обяви телефон, на който също могат да се обаждат ощетените - 0895 66 35 73.

В момента бюджетът на фонда е в размер на 257 млн. лева, които са събрани от отчисления, които са правили работодателите през годините.

"В Горна Оряховица също има случаи на неизплащани трудови възнаграждения, от три работещи фирми, а не от фирми във фалит", каза Мая Манолова.

В нейната приемна са получени оплаквания и сигнали за фирмите "Зенит 21", "S Секюрити" и "СОТ 62". Тези работници също са били посъветвани да подадат заявления за обезщетения.

И други работници от района са се ожалили пред Манолова и експертите на ведомството от нарушаване на трудовото законодателство. Така например служители на БДЖ "Пътнически превози" от превозни бригади на сумарно работно време, се оказало че работят по 15 до 20 часа, като обичайно започвали работа в 3,30 часа и приключвали след 22,30 часа. Манолова е категорична, че ще предприеме среща с ръководството на БДЖ.

От военния завод "Аркус" в Лясковец пък имало сигнали за прекатегоризиране от втора в трета категория.

През приемната на омбудсмана само за броени часове са преминали над 70 човека с проблеми от различен характер. Жители на Първомайци споделили, че след монтиране на нови електромери, сметките им за ток драстично скочили. Жалби срещу банки, монополисти, са били сред другите представени в приемната. От граждански съвет "Човеколюбие" в Горна Оряховица информирали Манолова, че имат амбиция да бъде възстановено първото килийно училище в града от 1822 година, както и за проект за Дом за възрастни хора, който да бъде разположен в базата на Транспортна болница. След разговор на омбудсмана с ръководството на кметската управа станало ясно, че килийното училище е включено за финансиране по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС.

Мая Манолова съобщи, че е посетила и Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца във великотърновското село Русаля, в което се обучават талантливи деца.

"Трябва да има подкрепа от институциите и от държавата. Трудно е такива ентусиасти да се справят сами, ние сме подкрепяли деца от Сливен, от Смолян. Предстои да организираме кръгла маса в която да обсъждаме възможностите талантливи деца от социално слаби семейства да бъдат подпомагани", коментира Мая Манолова.

Омбудсманът обеща да проучи възможността държавата да подпомага школото в Русаля например като училищата със статут на иновативни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България