Омбудсманът Мая Манолова поиска от главния прокурор пълна проверка на разходите за възстановяването на Хитрино

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и поиска пълна проверка на разходите за възстановяването на с. Хитрино.

Повод за сигнала е недоволството и притеснението на хора от Хитрино, които са на мнение, че липсват прозрачност и отчетност при изразходването на средствата. Те твърдят, че са извършени строително-монтажни работи на здрави сгради, а срутените не били възстановени. Над 100 души са посетили приемната на Манолова, а 70 са сигналите от притеснени граждани. Заради това омбудсманът поиска пълна проверка за това колко пари са изразходвани и какво е свършено.

По думите й 4 от семействата ще посрещнат поредна зима във фургони. Трябвало е да бъдат изградени 13 нови къщи, но някои от тях все още не са готови. Манолова обясни, че има три източника на финансиране като основните възражения за за това как са изхарчени парите, събрани във Фонд социална закрила към социалното министерство.

Става дума за 5 млн. лв. Освен тях пари са събрани с помощта на БЧК от дарения на граждани. Сумата е около 2 760 000 лв. Те са изразходвани с решение на Обществен съвет и с тях е купено обзавеждане и електрически уреди. Оплаквания за неправомерно изразходване на тези средства няма, но Манолова е внесла всички документи и протоколи при Цацаров, за да няма съмнения. Третото перо на финансиране е от дарителската сметка към общината в Хитрино, за която също е имало въпроси.

Главният прокурор Сотир Цацаров се е ангажирал да направи проверка на всички документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право