Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати

Българите масово се жалват от дружества монополисти

Персоналът на Белодробната болница във Варна работи от 8 месеца без заплати, работно облекло и средства за транспорт. За поредната криза в закъсалото здравно заведение на държавна издръжка алармираха медицински сестри, които заедно с други близо 60 души потърсиха помощ в приемната на омбудсмана Диана Ковачева във Варна.

"Научих, че от няколко години здравното министерство обещава да реши проблема, като прехвърли лечебното заведение към друга болница, но това не е сторено. Медиците заплашват с оставки и са прави", обясни Ковачева и се ангажира да даде препоръка на здравния министър за решаване на дългогодишния проблем.

Друг казус, по който тя веднага сезира кметът на Варна Иван Портних, бе липсата на нормален стадион за тренировки на над 100 деца от ФК "Тича". Три пъти седмично те пътуват до база на 10 км извън града, където няма осветление, а съблекалните са в окаяно състояние, обясниха родители. Ковачева препоръча на общината да направи ремонт или да осигури място за тренировки на малките спортисти в града. Тя прие и колективна жалба с 1500 подписа от шуменски пенсионери, настояващи за преизчисление на пенсиите.

"За първите 10 месеца на годината само от Варненско при нас са постъпили около 500 жалби, а от цялата страна са 9912. Най-много са те от потребителите на ВиК услуги, от електроснабдителните дружества и други монополисти", отчете омбудсманът. Другите често срещани оплаквания на гражданите са за нарушени социално-икономически права и срещу администрациите - за непрозрачно разходване на публични средства. От началото на годината екипът на Ковачева е изпратил близо 1400 препоръки към различни институции, като над 50% от тях са изпълнени.

"Поредната препоръка, която ще изпратя утре до МРРБ, е за водната криза в Перник. Настоявам за спешно решаване на проблема с конкретни срокове", заяви Ковачева. Тя допълни, че активно работи и по въпроса за ограничаване на свръхправомощията на банките, заради които ЕК откри наказателна процедура срещу България. Предстои НС да приеме промени в ГПК по темата. Целта е банките да спрат да санкционират кредитополучатели по бързата процедура, без да търсят обратната страна. При визитата си във Варна Диана Ковачева подписа и споразумение за партньорство с Икономическия университет. То предвижда студенти от висшето училище да карат стажове в администрацията на омбудсмана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България