Онкоболен мъж от Добрич има нужда от помощ, за да не остане инвалид

51-годишен мъж от Добрич има нужда от помощ – той може да остане инвалид, тъй като не е в състояние да си плати за поставянето на изкуствена става, съобщава БТВ.

Иван Иванов е диагностициран с тумор на коляното миналото лято. Образуванието е доброкачествено и може да бъде опериран, но за целта са му нужни 17 хил. лева. В противен случай ще се наложи ампутация на крака.

„Изкуствената колянна става не е стандартна, тя е ревизонна става, която трябва да се изработи индивидуално за моя случай и това може да стане само от чужда фирма“, обяснява той.

17 хил. лева е непосилна сума за семейството на Иван.

„Парите, които влизат в семейството, са от порядъка на 600 – 700 лева. Това са общо болничният, който ми се изплаща, и заплатата на съпругата ми. В същия момент имам студентка, която издържам. Трудно е със 700 лева“, казва мъжът.

Иван не може да разчита и на Здравната каса, тъй като държавата поема много малка част от стойността на ставата – между 2700 и 2900 лева.

„Може би трябва да бъде диференцирана специална пътека за онкоболни“, коментира ортопедът д-р Митко Георгиев. По думите му при такива пациенти ставите са специфични, най-често индивидуални и на значима стойност.

За да може Иван Иванов отново да ходи, разчита на помощта на всички, които могат да му помогнат да събере необходимите пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България